Tarım Kredi ve Ankara Üniversitesi’nden “güvenilir gıda” için işbirliği
GıdaTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ankara Üniversitesi arasında ürün değerlendirme, üretim ve pazarlama faaliyetleri ve eğitim programları geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından doğal ve yerli ürünlerin tarladan sofraya ulaştırılması amacıyla hayata geçirilen Tarım Kredi Kooperatif Marketlerin 110. şubesi, Ankara Üniversitesi Dışkapı yerleşkesinde açıldı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ankara Üniversitesi arasında çok yönlü işbirliğini hedefleyen protokol, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş tarafından imzalandı.
Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi Tarım Kredi ile Ankara Üniversitesi arasında imzalanan ve bu alanda örnek teşkil eden protokolle, Tarım Kredi ve iştiraki şirketlerin güçlü ve etkin yapısı ile Ankara Üniversitesinin sunduğu teorik ve uygulamalı eğitim, araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetlerinin biraya getirilmesini ve üniversite işletmeleri bünyesinde sözleşmeli üretim yapılması hedefleniyor. Aynı zamanda protokol kapsamında Ankara Üniversitesi yerleşkelerinde Tarım Kredi Kooperatif Market satış noktaları da oluşturulacak.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonunda düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Genel Müdür Poyraz, ziraat ve veteriner fakülteleri tarafından üretilen ürünlerin nihai tüketiciye ulaşması konusunda çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin 17 bölge birliği, 1.620 kooperatifi, 195 hizmet bürosu ve 17 şirketiyle ülke genelinde 850 bin ortağına ve çiftçilerimize hizmet götüren çok büyük bir kurum olduğunu ifade eden Poyraz, “Dönemimiz bilgi çağı, bu bilgiyi birlikte üretmek ve birlikte tüketmemiz gerekiyor. Ankara Üniversitesi ile imzalayacağımız bu işbirliği bizim için büyük önem arz ediyor. Ankara Üniversitesi tarafından üretilen ürünlerin nihai tüketiciye ulaşması konusunda çalışmalarımız olacak. Yeni ürünlerin geliştirilmesinde de Ankara Üniversitesindeki hocalarımızla görüşmelere devam edeceğiz. Ankara Üniversitesine ait belli bölgelerde Tarım Kredi Kooperatif Market açılması gibi çalışmalarımız olacak. Ama esasında bizim bu işbirliğinden, protokolden beklentimiz Türkiye’nin sorunlarına her iki kurum olarak çözüm getirmede bir model oluşturabilir miyiz? Bu işbirliği çerçevesinde ülkemize fayda sağlayabilirsek asıl kazanç olarak bunu göreceğiz” dedi.
“Üniversitelerin sürece dahil olması lazım”
Yaşanan pandemi sürecinde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Poyraz, “Pandemi süreci bize gösterdi ki birey ve toplum olarak tarımsal üretim sürecini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Bunun için ilgili bakanlıklar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve kooperatiflerin işbirliği yapması, yeni alternatif modeller ortaya koyması gerekiyor.
Mesele sadece veteriner hekim, ziraat mühendisi yetiştirmek değil; bu tarımsal üretim süreçlerine dahil olabilecekleri, paydaş olabilecekleri bir ortam hazırlayabilir miyiz, bunun arayışı içinde olmamız lazım. Tarımın finansmanında alternatif arayışlar konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor. İnşallah önümüzdeki dönem bilginin hep birlikte üretildiği hep birlikte tüketildiği bir işbirliğine vesile olur. Emeği geçen her iki kurum çalışanlarına teşekkür ediyorum. Üniversitemiz, kurumumuz ve ülkemiz için hayırlara vesile olsun” diye konuştu.
“Birlikte üretecek, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ürünleri geliştireceğiz”
Tarım Kredi ile yapılan işbirliğini çok önemsediklerini belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de üniversite olarak iktisadi işletmelerinde üretimi koruyup, artırmak ve pazarlama operasyonunu yönetmek açısından Tarım Kredi ile yapılan işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.
“Yıllardır üniversiteler bilgi ürettiler, rafa koydular. Gelsin sektör, iş dünyası alsın. Aldı aldı, almadı orada kalsın. İş dünyası da üniversiteler hiçbir şey yapmıyor, onlar da hazır bir ürünü biz çoğaltalım, satıp para kazanalım dediler. Oysa öyle bir dünya yok” diyen Prof. Dr. İbiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünya işbirliği dünyası. Tek başına hiçbir şey olmuyor. Bizim çok değerli hocalarımızın, yıllardır emek verip ortaya koydukları marka değeri malum. Ama gelinen noktada bu ürünlerin piyasada daha çok yer edinmesi açısından gelişmesi, çeşitlendirilmesi ve üniversitemize katma değer getirmesi gerekiyor. Katma değer derken parayı kastetmiyorum. Bizim şuanda 70 bin öğrencimiz var. Öğrencilerimize alan açmamız gerekiyor. Onların eğitim, staj alanları için, sahaya yönelmeleri için tüm sektörlerle işbirliği yapmamız gerekiyor. İktisadi işletmemizde üretimi koruyup, artırmak, pazarlama operasyonunu yönetmek amacıyla pek çok firmayla görüştük. Ama Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri gibi bir kurumla işbirliği yaparak bu amacımızı yerine getireceğimize inandık. Burada birlikte üreteceğiz. Fonksiyonel ürünlere yöneleceğiz, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ürünleri geliştireceğiz.”
“Daha çok tüketiciye ulaşacağız”
İmza töreninde konuşan Ankara Üniversitesi Sosyal ve Ticari Tesisler İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Çelik ise Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakültelerinin marka değeri yüksek ürünler ortaya koyduğunu ifade etti.
Ziraat ve Veteriner fakültelerinin ürettiği hayvansal ve zirai ürünlerin pazarlama faaliyetlerini yürüttüklerini, bu bağlamda Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapacakları işbirliğinin kendilerine çok önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Çelik, “Ziraat Fakültemizin ve Veteriner Fakültemizin gerçekten marka değeri yüksek kalitede ürünlere sahip olduğunu biliyoruz. Biz bu ürünlerin daha görünür kılınması, daha çok tüketiciye ulaşması için bir takım adımlar atıyoruz. Yapılan bu işbirliğiyle üniversitemizle pek çok alanda işbirliği yapılması mümkün. Ancak zirai ve hayvansal ürünlerin pazarlanması açısından yapılacak işbirliği ile hem fakültelerimizde oluşan bilgi birikimini, ülkemizin önemli kurumlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleriyle paylaşabilme imkanına sahip olacağız hem de Tarım Kredinin tecrübesini üniversitemizin potansiyelini ortaya çıkarmak için kullanma imkanı sağlayacağız” diye konuştu.
110’uncu şube Ankara Üniversitesi yerleşkesinde
Protokol imza töreninin ardından Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi Dışkapı ve Subayevleri yerleşkelerinde bulunan satış noktalarında Tarım Kredi Kooperatif Market açılışını gerçekleştirdi.
Açılışı yapılan marketleri gezen Genel Müdür Poyraz ve Rektör İbiş burada ürünleri inceledi, alışveriş için gelen vatandaşlarla sohbet etti.
Tarım Kredi Kooperatif Marketin 110’uncu şubesini Ankara Üniversitesi Dışkapı yerleşkesinde açmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Poyraz, “Çiftçilerimizden aldığımız doğal ve yerli ürünleri Tarım Kredi Kooperatif Marketlerle vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam ediyoruz. Açtığımız her yeni şube vatandaşlarımızdan büyük ilgi görüyor. Amacımız ortaklarımızın, yerli üreticilerin ürünlerini kaliteli ve uygun fiyatlarla vatandaşlarımıza sunmak. Bunu yaparken de piyasada örnek olarak fiyat dengesi sağlamak” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir