© Tarım Pusulası 2021

Tarım Kredi, Migros İşbirliği İle Kivi Alımlarına Başlandı

Tarım Kredi ile Migros arasındaki işbirliği kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesindeki ortaklardan kivi alımlarına başlandı.

Tarım Kredi ile Migros arasındaki işbirliği kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesindeki ortaklardan kivi alımlarına başlandı.

İşbirliği doğrultusundaki ürün alımları 09 Kasım tarihinde Rize/Ardeşen’de düzenlenen “Kivi Hasadı Etkinliği” ile başladı. Proje kapsamında Trabzon Bölge Birliği’nin faaliyet alanındaki Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ilçelerindeki Tarım Kredi ortaklarından alınan kiviler, Migros vasıtasıyla doğrudan, aracısız bir şekilde tüketiciye ulaşacak.

Hasat Etkinliğinden önce ortak bir basın toplantısı düzenleyen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama ve Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cem Rodoslu basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin tarımsal girdi ihtiyaçlarını kaliteli ve düşük maliyetle, zamanında karşılayarak önemli bir rol üstlendiğini belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, Çiftçilerimizin gelir düzeyi artmalı ki ülkemiz tarımı büyüsün, milletimizin refahı artsın. Ürünlerin tüketiciye doğrudan ulaştırılması amacıyla Migros ile çok faydalı bir çalışma yürütüyoruz. Hem küçük ölçekte üretim yapan çiftçimizin pazar kaygısını çözüyor, hem de tüketicilerimizin kaliteli ve ekonomik ürün tüketmelerine aracılık ediyoruz. Ortaklığımız, kısıtlı ürün desenlerinde ve imkânlarda üretim yapan Karadeniz çiftçisinin de çay ve fındıktan sonra yeni bir üretim kalemine yönelmesine yardımcı oldu. Migros’un Doğu Karadeniz’den kivi alımı son bir yılda yüzde 66 oranında arttı. Bu bölgede üretilen kivinin tamamını Tarım Kredi Kooperatifleri olarak alıp, Migros’un raflarına, tüketicilerimize ulaştırmak üzere güzel bir misyon üstleniyoruz. Bu bizim ortaklarımızın Tarım Krediyi sahiplenmesini getirdiği gibi, aynı zamanda Migros gibi Türkiye genelinde yaygınlaşmış, 73 ilde mağazaları olan bir grubun çiftçilerimize nasıl sahip çıktığının göstergesi olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Karayama: “Amacımız ürünlerin doğrudan, aracısız bir şekilde milletimizle buluşmasını sağlamak”

Ürünlerin tüketiciye doğrudan ulaştırılması amacıyla Migros ile çok faydalı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Genel Müdür Karayama, “Çiftçilerimizin gelir düzeyi artmalı ki ülkemiz tarımı büyüsün, milletimizin refahı artsın. 17 Bölge Birliğimiz ve 1.625 Kooperatifimizle, çiftçilerimizden tarım ürünü alımını yapıyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında çiftçilerimizden 350 bin ton ürünü, 2017 yılı ilk 10 ayında ise  388 bin ton ürünü üreticilerimizden almış bulunuyoruz. Yaş sebze ve meyve kategorisinde ise yaklaşık 50 farklı ürünü, ülke genelinde yaklaşık 350 adet Üretici Örgütü Belgesi sahibi kooperatiften alıyoruz. Amacımız ürünlerin doğrudan, aracısız bir şekilde milletimizle buluşmasını sağlamak. Bu sayede hem küçük ölçekte üretim yapan çiftçimizin pazar kaygısını çözüyor, hem de tüketicilerimizin kaliteli ve ekonomik ürün tüketmelerine aracılık ediyoruz”” ifadelerini kullandı.

Karadeniz çiftçisinin kısıtlı ürün desenlerinde ve imkanlarda üretim yaptığına dikkat çeken Karayama, “Migros ile yıllardır süregelen işbirliğimiz bölgede çiftçilerin çay ve fındıktan sonra yeni bir üretim kalemine yönelmesine yardımcı oldu. Bu işbirliğini bundan sonraki süreçte de ayçiçeği, zeytinyağı, pirinç gibi paketli ürünlerde de geliştirerek büyütmeyi ümit ediyoruz. Hedefimiz, çiftçimiz tarımsal üretimine devam etsin, biz onların girdi ihtiyaçlarını, ya da neye ihtiyaçları varsa onları en uygun ve en kaliteli olarak karşılayalım. Pazarlamaları konusunda biz onlara aracılık edelim. Ülkemizin değerlerinden biri olan Migros gibi market zincirleri ile de tüketicilerimize en kestirme yoldan, en sağlıklı bir şekilde ulaştıralım ve bu zincir hem tarımsal üretimin hem de ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlasın. 2009 yılından bu yana katlanarak büyüyen bu işbirliği ve çiftçilerimize katkılarından dolayı Migros’a teşekkür ediyoruz. Bu işbirliğimizi daha da geliştirerek ülke tarımına ve çiftçisine hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Migros olarak Doğu Karadeniz’de kivi üretimini desteklediklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Cem Rodoslu ise, “ 20 sene öncesine kadar tamamen ithal edilen kivi, bugün Tarım Kredi Kooperatiflerinin desteği ve Migros’un alım garantisi ile Karadenizli çiftçi için çay ve fındığa ilave  bir ürün haline geldi. Doğu Karadeniz’de 1.200’den fazla küçük üreticiden kivi alarak bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri ile uzun yıllardır süre gelen, çok güçlü bir işbirliğimiz var. Ulaştığımız çiftçi sayısı arttıkça üreticilerin potansiyellerini keşfetmelerine ve doğru üretimle verimliliklerini artırmalarına katkı sağlıyoruz. Böylece tarım alanlarında mevcut ürünlerin yanı sıra bölge ve iklim şartlarına uygun yeni ürünler ekmeye başlıyorlar. Kooperatifleşme ile küçük üreticiler pazar kaygısından uzaklaşıyor, tarımda riskler azaltılarak fiyatlarda denge sağlanıyor. Biz meyve-sebzede temin ettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ını doğrudan üretici ve kooperatiflerden alıyoruz. Yılda 15 bine yakın üreticiye ulaşıyor ve standartlara uygun ürünlerine alım garantisi veriyoruz. Doğrudan alım yolu ile imha ve nakliye giderlerinde gerçekleştirdiğimiz tasarrufla, ürünlerin tüketicilere en uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Söz konusu etkinlikte Tarım Kredi Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kumaş, Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Eğilmez, Merkez Birliği Pazarlama Daire Başkanı Hakan Göktürk Şahin ile bölge müdür yardımcıları, ilgili müdür ve personel de hazır bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER