© Tarım Pusulası 2021

Tarım Komisyonu toplantısından Konya'ya müjde çıktı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Komisyon Başkanı Recep Konuk Başkanlığında Sulama Yatırımları konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile istişare toplantısı yaptı.

AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk Başkanlığında gerçekleştirilen TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. Sulama yatırımlarının ele alındığı toplantıda konuşan Recep Konuk, “Komisyon olarak bizim görev alanlarımızdan biri tarım. Tarımsal üretimin de üç tane olmazsa olmazı var; toprak, güneş ve su. Toprak ve güneşte dünyanın pek çok ülkesine göre zengin bir ülkeyiz. Su varlığı bakımındansa maalesef zengin bir ülke değiliz. O nedenle elimizdeki suyu olabildiğince rantabl, olabildiğince verimli kullanmamız gerekiyor. Sayın Bakanımız ve Bakanlığımız bu konuda önemli çalışmalara imza attılar. Sulama yatırımlarında, tarla ile suyu buluşturacak altyapı yatırımlarında biraz daha hıza kavuşması gerekiyor. Çünkü sulayabileceğimiz her karış araziye altyapıyı tamamlayamadığımız için veremediğimiz su nedeniyle hem üretici hem de ülkemiz her yıl ama az ama çok bir kayıp yaşıyor. Biz bu çağda ülkemiz tarım sektörünün önündeki altyapı eksikliklerini bir sorun olmaktan çıkarmalıyız” dedi.

"13 yılda 320 baraj yapıldı"
Komisyonda sulama yatırımlarıyla ilgili bir sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, iklim değişikliğinin etkisiyle hava sıcaklıklarında artış gözlendiğini ve yağış düzeninin bozulduğunu söyledi. Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu, yağışların bölgelere ve mevsimlere göre farklılık gösterdiğini dile getiren Eroğlu, yıllık yağış miktarının 450 milyar metreküp, yıllık toplam kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp, kişi başına düşen yıllık su miktar©n©n bin 454 metreküp olduğunu, bu suyun yüzde 74’ünün sulamada, yüzde 13'ünün içme-kullanmada, yüzde 13'ünün de sanayi suyu ihtiyacını karşılamada kullanıldığını kaydetti. Eroğlu, 13 yılda 320 baraj, 309 gölet, 384 sulama tesisi, 98 içme suyu temini tesisi, 10 atıksu arıtma tesisi, bin 930 taşkın koruma tesisi yapıldığına dikkat çekti. 

300 bin kişiye iş imkanı doğacak

2019'a kadar yaklaşık 10 milyon dekar arazinin daha sulamaya açılacağını belirten Bakan Eroğlu, "Böylece yıllık ilave 10,9 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak. 1000 günde 1001 gölet ve bend tesisi inşa edilerek 611 milyon metreküp depolama, 1,7 milyon dekar arazide sulama ve taşkın koruma sağlandı. 2019'a kadar bin 71 gölet inşa edilecek” şeklinde konuştu. 
Eroğlu, projenin tamamlanmasıyla 300 bin kişinin iş imkânına kavuşacağını, 3 milyar lira ilave yıllık gelir artışı sağlanacağını, kırsaldaki göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdam edileceğini, taşkın zararları ve toprak erozyonunun önleneceğini, yeraltı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulabileceğini vurguladı. GAP'a 20 milyar lira yatırım yapıldığını ve projeyi 2019 yılı itibarıyla tamamen bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, Orta Anadolu Gelişim Projesi, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP), Ege Gelişim Projesi (EGEGEP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi bölgesel projelerin durumu hakkında Komisyon üyelerine detaylı bilgi verirken Konya Ovası Projesi (KOP) hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Konya ovasına yeni proje

KOP'tan sonra bölgeye yönelik ikinci bir dev projenin hazırlandığını müjdeleyen Bakan Eroğlu, projenin Başbakan tarafından açıklanacağını belirtti. Mevcut durumda Konya Ovası’na 649 milyon metreküp su aktarıldığını ve Karaman’a 6 baraj inşa edildiğini hatırlatan Eroğlu, “Karaman’da 75 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Nevşehir ve Yozgat da KOP’a dâhil oldu. Oralarda da çalışmalar devam ediyor. Biz onları Orta Anadolu Gelişim Projesi’ne dâhil etmiştik fakat Bakanlar Kurulunda “bu da KOP’a dâhil olsun” denildi. Değişen bir şey yok aslında, oradan alıp öbür tarafa aktaracağız. Şimdi eski KOP 1 milyon 100 bin hektar, Nevşehir ve Yozgat’ı da ilave edeceğiz buna ve gerçekten bunu da bitireceğiz, birinci KOP’u bitireceğiz” diye konuştu.  
Bakan Veysel Eroğlu, KOP bölgesinin su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak yeni bir projenin hazırlandığını sözlerine ekleyerek, bu yeni proje ile Konya Ovasının su sorununun da büyük ölçüde ortadan kalkacağını belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER