Tarım arazisine uydulu takip
TarımTarım arazilerine zorunluluk olmadıkça fabrika veya bir başka yapının kurulamayacağı sistem devreye giriyor. İnternet üzerinden yatırım yapılacak alanlar elektronik sistemle görülebilecek.
Türkiye tarımda stratejik bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Verimli tarım arazilerine zorunluluk olmadıkça fabrika veya bir başka yapının kurulamayacağı sistem devreye giriyor. İnternet üzerinden yatırım yapılacak alanlar elektronik sistem aracılığı ile görülebilecek. Ovaya yapılaşma olursa suç duyurusunda bulunulacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tüm süreci sanal ortamda yakından takip edecek. Proje kapsamında tüm Türkiye’nin uydu üzerinden resmi çekilip kaydediliyor. Bundan sonra yapılan yapılaşmalar anlık takip altına alınıyor. Türkiye’de Harran Ovası başta olmak üzere tüm verimli tarım arazilerinin verileri sayısallaştırıldı. Bunların sınırları internette yayınlanacak. İnternetten herkes satın alacağı veya yatırım yapmayı planladığı parselin tarım dışına çıkma koşullarını görebilecek. Yatırımcı alırsa tarım arazisi olduğunu bilerek alacak.
Parsellerin elektronik ortama yüklendiği ve test sürümü çalışmalarının devam ettiğini aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, kısa süre içerisinde vatandaşın kullanımına açılacağını dile getirdi. Süreçte valilerde aktif olarak rol alacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yılda iki defa tüm Türkiye’yi kapsayan uydu görüntüleri satın alıyor. Verimli tarım arazilerindeki yapılaşma ve sanayileşmenin önüne geçilmesi amacıyla Fransız uydusundan yüksek çözünürlülükte bilgi alınıyor.
Ceyhan tarım alanı
Yapılaşma eğiliminin genellikle birinci sınıf tarım arazilerine yönelik olduğuna dikkat çeken üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, “Adana Ceyhan birinci sınıf tarım alanına kurulmuş. Konya birinci sınıf tarım alanına kurulmuş. Edirne ve Antalya merkez büyük oranda birinci sınıf tarım arazisine. Ankara’da Çukurambar’da okul temeli atıyorlar, kırmızı toprak çıkıyor” dedi. Taşlık ve kayalık gibi alternatif alanlara yapılaşma olması gerektiğine dikkat çeken yetkili, “Iğdır dümdüzdür. Birinci sınıf tarım arazisidir. Köye ilkokul yapacaksan mecbursun. Ama bir tarafı kayalıksa, budur kayıp. Tarım alanlarını tarım dışına vermeyelim. İnsanların ihtiyacı olursa olsun ne yapalım derseniz. İnsanlığın ihtiyacı da karşılamalı” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir