© Tarım Pusulası 2021

Tarım arazilerine dokunulmazlık

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için başlatılan ‘Büyükova’ projesinde sona gelindi. Büyük tarım arazilerini SİT alanları gibi dokunulmazlığa kavuşturacak düzenleme Bakanlar Kurulu onayının ardından yürürlüğe girecek. Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, çalışma ile kontrolün bakanlığa geçeceğini söyledi.

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için 'Büyükova' projesi hayata geçiyor. Projenin yasalaşması ile büyük tarım arazileri tıpkı SİT alanları gibi özel bir statüye kavuşacak ve istenildiği gibi kullanılmayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılında hayata geçireceği proje için son günlere giriliyor. Bakanlık 5403 sayılı 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu' kapsamında tarımsal potansiyeli yüksek arazileri belirledi. İkinci olarak bu alanlar sayısal olarak haritalara işlendi. Kayıt altına alınan araziler üzerinde kontrol artık düzenleme ile Bakanlık eline geçecek. Tarım arazilerinin çoğunlukla yoğunlukta olduğu ovalarda yer almasından dolayı belirlenen alanları “Büyükova” olarak nitelendirecek bakanlık, böylece belirlediği “büyük ovalar”ı bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutacak. Bu ovaların kullanım kararı tamamen bakanlığın yetkisinde olacak.

ÇALIŞMADA SON AŞAMAYA GELİNDİ

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, çalışmanın detaylarına ilişkin Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu. Şahin Türkiye'deki tarımsal kapasitesi yüksek büyük ovaların sınırlarını tespit çalışmalarına başladıklarını ve son aşamaya geldiğini söyledi. Tarım arazisi olan ve olmayan alanların ayırdığını açıklayan Şahin “Tarım arazisi niteliğinde olan arazilerin sınırlarını da tespit ettik ve Bakanlar Kurulu kararına hazır hale getirdik” dedi.

TARIM DIŞI KULLANIMA MÜSAADE YOK ARTIK

Uygulama için Bakanlar Kurulu kararı çıktığı zaman tarımsal kapasitesi yüksek büyük ovaların tarım dışı amaçla kullanımının artık mümkün olmayacağını belirten Mehmet Şahin şunları söyledi: “Bu çalışma tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanım baskılarından daha iyi korunmasına vesile olacak. Yani bir bakıma tarımsal sit alanları oluşacak. Tarım arazilerinde sadece tarımsal faaliyetler yapılacak. İnsanlar önceden büyük araziler satın alıyorlar ama satın aldıkları arazinin niteliğini bilmiyorlardı. Arazilerine imar izni verilmesini istiyorlardı. Tarım arazisine imar izni verilmeyeceğini söylediğinde bu konudan haberi olmadıkları için mağdur oluyorlardı” Şahin, tarım arazilerini hem yasal anlamda hem de teknik anlamda koruyabilmek için bu çalışmayı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Toprak hayattır onu korumalıyız

Hapa Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin İpek tarım arazilerine imar izni verilmediğinin halen bilinmediğini söyledi. Bilinçsiz uygulamalarla Şanlıurfa'daki Harran Ovası'nın bile yaklaşık yüzde 10'undan fazlasının binalaştığını anlatan İpek "Unutmayalım ki, toprak geri kazanılması en zor olan yaşamsal araçtır. Toprak hayat tır. Onu korumak boynumuzun borcudur” dedi.

Uygulamanın yol haritası

1-Bakanlık tarafından belirlenen tarım arazileri SİT alanları gibi dokunulmazlığa sahip olacak.

2-Bakanlık bu alanları web sayfasında ilan edilecek. Böylece bakanlık bu alanları mutlak koruma altına aldığını kamuoyu ile paylaşmış olacak.

3-Bakanlık tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlar ya da kişilere tarımsal potansiyeli düşük veya ''Büyükova'' dışında kalan alanları tavsiye edebilecek.

4-Yeni sistemle bakanlık tarımsal sit alanlarını önceden ilan edip koruma altına alacağından bu alanları kullanmak isteyen kurum
ya da kişiler zorunlu haller dışında bakanlığa herhangi bir talep iletemeyecek.

5-Bakanlığın belirlediği verimli ovalarda herhangi bir tarım dışı kullanım için planlamayı yapacak bakanlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak kamu yararı kararı alması gerekecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER