Tarım Arazileri Dona Karşı Donsavar'la Korunacak
TeknolojiŞehzadeler Kaymakamlığı, Şehzadeler Belediyesi, Manisa İl ve Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Manisa Ticaret Borsası ve Şehzadeler Ziraat Odası işbirliğinde hazırlanan Donsavar Projesi açılışı Şehzadeler İlçesi Selimşahlar Mahallesinde gerçekleşti.
Gerçekleşen açılışa, Manisa Valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER, Şehzadeler Kaymakamı İsmail ÇORUMLUOĞLU, Şehzadeler İlçesi Belediye Başkanı Ömer Faruk ÇELİK, Saruhanlı İlçesi Belediye Başkanı Dr. Hüseyin YARALI, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ile Meclis Üyesi Mehmet ERSAYGI, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa KAÇİRE, Manisa İl ve Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Daire Müdürleri ve Üreticiler katıldı.
Donsavar Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap şunları söyledi; “Bildiğiniz üzere Manisa Sultani Üzümü; Doğal koşulların çok ciddi etkileri olmadığı sürece hem yaş meyve, hem de kuru meyve ihracatında Ülkemize en çok kazandıran ticareti ile iç piyasamıza ciddi canlılık sağlayan binlerce ailemize gelir kaynağı binlerce vatandaşımıza istihdam alanı oluşturan başlıca üretim faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır.
Bu Nedenle; Bağcılığımızı ve Manisa Sultani Üzümünü korumak ve sürekli geliştirmek için de her zaman takip edilmesi gereken konularımız olmuştur. Soğuk vurması olarak da tabir ettiğimiz doğa olayına karşı tedbir olarak bu sezon tecrübesini başlatacağımız donsavar projesi de; Bağcılık faaliyetleri ve Üzüme dayalı ekonomimiz ile ilgili karşılaşılan veya karşılaşılabilecek her türlü sorunun çözüm yollarının bulunması ortak kabul görmüş uygulamalara ulaşılması ve dayanışmanın güçlendirilmesi adına; kat ettiğimiz yolun bir göstergesi olacaktır.
Olumlu sonuç alınacağını beklediğimiz ve sponsoru olduğumuz projenin yaygınlaşması ile bağlarımızın uyandığı ilk andan itibaren sezonun bütününü ilgilendiren ilk risk, yani don riski bertaraf edilmiş olacak, bağcılarımızın bilim ve teknikten yararlanma düzeyi de artırılmış olacaktır.
Ancak bu ne ilk, ne de son risk konumuz; Çok iyi hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sezonda Chlorpyrifos (klorpirifoz) kullanımının önlenmesi için hep birlikte ciddi bir mücadele verdik, Kurum ve Kuruluşlarımız gerekli çalışmaları yaptı, Üreticilerimiz ise ilaçlama döneminde kalıntı riskine karşı alınması gereken bu acil önleme süratle uyum sağladı. Nihayetinde de AB’nin almış olduğu kalıntı değeri kararı ile ilgili sorun yaşamadık.
Kritik önemini koruyan ve kalıntıya sebep olabilecek farklı maddelerle tekrar karşımıza çıkabilecek bu hususta üreticilerimize, bugünkü birlikteliğimiz vesilesiyle ayrıca teşekkür etmek istiyorum;
Sadece kurusuyla Ülkemize her yıl ortalama 500 milyon dolar kazandıran üretiminin %95’i Manisa’mızda gerçekleştirilen bu milli gelir kaynağının alt yapısında, üreticilerimizin yoğun emeklerinin yanı sıra toprağın hazırlanması, kış dönemi bakımı ve budama, doğru dozda doğru ilaçlama ve sulama, doğru hasat, sergiden doğru kaldırma ve çuvallama gibi üretimin her aşamasında geliştirdikleri bilinçli üretim çabaları da yer alıyor.
Bu birliktelik adına proje konusunda gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla sayın Valimize ve Milletvekillerimize maddi kaynak desteği de katarak projenin koordinatörlüğünü yapan Şehzadeler Kaymakamlığımıza, teknik araştırma ve uygulamasını takip eden Manisa il ve Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize, sponsorluk ve makine teçhizat desteği veren Şehzadeler Belediyemize, sponsorlarımızdan Şehzadeler Ziraat Odamıza, girişimci ve yenilikçi bir anlayışla alt yapı maliyetlerini üstlenen bağcılarımıza teşekkür ediyor, projenin; sektörün tüm halkaları için daha iyi sonuçlara ulaşmamıza vesile olmasını diliyorum ” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir