© Tarım Pusulası 2021

Tapu Devretme İşlemi Sırasında Ne Yapılmalıdır?

Tapu devretme işlemleri Tapu Sicil Müdürlüğü üzerinden bürokratik işlemlerle tamamlanıyor. Tapu devri için alıcı ve satıcının veya vekillerinin orada bulunması gerekiyor.

Tapu devretme için alıcı veya satıcı Müdürlük müracaatında bulunamıyorsa, noterde yetkilendirdikleri vekiller işlemleri gerçekleştirebiliyor. Eğer alım için kredi kullanılıyorsa, işlemler esnasında banka avukatı da kişilere eşlik edebiliyor.

Hem Alan Hem Satan Harç Ödüyor

Tapu devri için satış bedeli üzerinden binde 20 oranında pay hem alıcı hem de satıcı tarafından harç olarak ödeniyor. Örneğin, 100.000 lira değerinde konut alınırken hem alıcı hem de satıcı 2000 lira harç yatırıyor. Devir işlemleri için bir de cüzi miktarda döner sermaye harcı ödemek gerekiyor. Döner sermaye harcı her yıl değişmekle beraber 2017 yılı itibarıyla Eğer aracı bir emlakçı bulunuyorsa alıcı ve satıcı yüzde 2 oranında bedel ve KDV değerini komisyon olarak ödüyor. Taşınmaz devri işlemleri sırasında satış değerinin az gösterilmesi durumunda tapu harcı cezası uygulanıyor. Gerçek satış bedeli ile resmi olarak gösterilen bedel arasındaki tutarın 3 katı ceza olarak ödeniyor. Üstüne farkın günlük faizi gecikme faizi olarak verilerek ceza ödenmiş oluyor.

Tapu Devri için Gerekli Belgeler

Tapu devri öncesi gereken belgeler hazırlandığında işlemler için hazırlık tamamlanıyor. Öncelikle tapu fotokopisi ile belediyeden belediye rayiç bedeli belgesi alınıyor. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi hazır bulunduruluyor. Belediyeden alınan vergi borcu yoktur yazısı ile geçmiş borç dökümü çıkarılıyor, borç olması durumunda alıcı ve satıcı anlaşarak fiyat belirliyor. Tapu aslı ve fotokopisi, DASK sigortası ve hem alıcı hem de satıcıya ait geçen 6 ay içerisinde çekilmiş 6 x 4 cm ebadında orijinal fotoğraf getirilmesi işlemler için yeterli oluyor. Belgelerin asıllarının ibrazı zorunlu tutuluyor, fotoğraf fotokopisi kabul edilmiyor. İşlemler vekil üzerinden gerçekleşecekse noter onaylı vekaletname şart koşuluyor.

Tapu işlemleri için öncelikle tapu dairesine ön başvuru gerçekleştiriliyor. İşleme dair cep telefonuna gelen SMS ile kişi bilgilendiriliyor. Tapu harçları bankalar üzerinden ödeniyor. Alıcı ve satıcı istenen belgeleri yanına alarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat ediyor. Başvuru fişi alınarak işlemlere başlanıyor ve bankaya ödenen harçlar müdürlükçe tahakkuk ediliyor. Akitli ve akitsiz işlemleri için tescil belgesi veya resmi senet tanzim ediliyor. Yetkililerin okuyarak imzalamasıyla süreç ilerliyor. Düzenlenen tüm belgeler senetler, ipotek dokümanları tasdik edilerek yetkililere ulaştırılıyor. Tüm belgelerin ibrazının ardından tapu devri gerçekleşmiş oluyor. Kısa sürede gerçekleştirilen işlemlerin ardından arazi, konut gibi taşınmaz mülklerin tapusu el değiştirmiş oluyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER