© Tarım Pusulası 2021

Tanesi 15 lira, talebe yetişemiyoruz

Almanya'da işlettiği markette ejder meyvesinin çok satıldığını görünce, ürünün nasıl yetiştirildiğini araştırıp memleketi Mersin'de deneme ekimi yapan Zeki Çoban, başarılı olunca ortağıyla 2,5 dönümlük sera kurdu. Çoban, şimdi hem bu ürünün satışını yapıyor hem de fideleriyle yeni bahçeler kurulmasına öncülük ediyor. Şu anda dalında meyve başı 8 ile 15 lira arasında değişiyor.

Almanya'da market işleten Çoban, müşterilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında ejder meyvesinin olduğunu fark edince, ürün için gerekli iklim şartlarını araştırmaya başladı. Memleketi Mersin'in bu meyveyi yetiştirmek için uygun olduğunu gören Çoban, Vietnam'dan fide alarak ailesine gönderdi ve deneme ekimi yaptırdı. Çoban, ektirdiği fideler 3 yıl sonra ürün verince emekli olup Mersin'e yerleşti.

Çoban yaptığı açıklamada, meyvenin fidesini Mersin'e gönderdikten sonra yaptıkları deneme ekiminden başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi. Bunun üzerine ürünü çoğaltmaya karar verdiklerini anlatan Çoban, "Geçen yıl temmuz ayında emekli olup Türkiye'ye döndüm ve 2 bin 500 metrekarelik yerde kurduğumuz serada üretimi çoğalttık. Burada hem fide satışı hem de meyve satışına başladık" dedi.

"Talebe yetişemiyoruz"

Ejder meyvesinin organik olarak yetiştirildiğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Sağlıklı bir meyve ve organik, ilaçsız yetiştiriliyor. Avrupa'da tüm süpermarketlerde satılıyor. Avrupa'da bu iklim olmadığı için orada üretim yok. İspanya ve İtalya'da üretim yapılabilir, ama onlar da halen bu ürünü keşfedemediler. Biz de 'bunu burada üretiriz.' dedik ve kaliteli meyveler ürettik. Şu anda talebe yetişemiyoruz."

Tanesi 15 lira

İç piyasadaki talebi karşılayamamaları nedeniyle diğer çiftçilere de bu meyvenin üretimini önerdiklerini anlatan Çoban, "Biz seramızda aynı zamanda fide satışı da yapıyoruz. Bu ürünün getirisi çok iyi. Şu anda dalında meyve başı 8 ile 15 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

Çoban'ın ortağı Ali Temurçi de kuaförlük mesleğini bırakıp ejder meyvesi üretimine başladığını söyledi. Temurçi, "Narenciye şu anda para etmiyor. Arkadaşlarımıza faydalı olalım dedik, Mersin'deki çiftçilere örnek olmak istedik. Meyve çok beğenildi. Herkes memnun ve böyle bir şeyi üretmek gayet iyi. Hedefimiz Avrupa'ya açılmak. Avrupa çok fazla yiyor. Vietnam'dan Kamboçya'dan bunu Avrupa'ya ihraç ediyorlar ve onlardaki tat bizimkisi gibi değil. Bizim buradaki meyve toprağı sevdi, daha tatlı. Biz de ihracat yapabileceğimize inanıyoruz." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER