TAHIL AMBARLARI TURİZME AÇILACAK
TarımSındırgı ilçesinde çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ve yaklaşık 200 yıldır kullanılan tahıl ambarları, kapılarını turizme açacak.
Sındırgı merkez ve kırsal mahallelerinde 75-200 yıllık geçmişe sahip, yaklaşık 500 tahıl ambarı bulunuyor.
Konargöçer Yörüklerin yerleşik hayata geçmesiyle inşa edilen tahıl ambarları, döneminin özelliklerini taşıyan yapım tekniğiyle ilgi çekiyor. Çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ambarların menteşeleri ise dönemin demirci ustalarının izlerini taşıyor.
Tek veya çift katlı olmak üzere iki çeşidi bulunan ambarların genellikle 2 katlı olanları tercih ediliyor. Çift katlıların alt katındaki 4 bölmede özellikle buğday başta olmak üzere yaklaşık 4 ton tahıl ürünü depolanıp, muhafaza ediliyor. Üst katta ise meyveden, kurutulmuş gıdalara, tarhanadan, güvelenmemesi gereken giysilere kadar birçok gıda ürünü ve giyecek malzemesi saklanabiliyor. Kırsal mahallelerden Karacalar'da da 50 civarında ambarda hala kışlık yiyecekler muhafaza ediliyor.
Tahıl Ambarları Turizme Kazandırılacak
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş da iki katlı tahıl ambarlardan birini, müze olarak kullanılacak olan eski askerlik şubesinin yanına yerleştirdiklerini belirtti. Yavaş, tahıl ambarlarının turizme kazandırılması için çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Zamanında zahire ambarı olarak kullanıldığı gibi günümüzde çeyiz ambarı olarak kullanılmakta. İlçemiz, 2006 yılında Termal Turizm Merkezi ilan edildi. Bizler de tahıl ambarlarını turizm açısından insanların gezip görebileceği o günleri yansıtan bir malzeme olarak kullanmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir