© Tarım Pusulası 2021

Tahıl ambarında 'bereket yılı'

'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak nitelendirilen ve 2,2 milyon hektar tarım arazisi bulunan Konya'da, hasadı devam eden hububatta yüksek verim, üreticinin yüzünü güldürüyor.

Konya, Türkiye ekmeklik buğday üretiminin yaklaşık yüzde 11’ini karışılıyor.

Dünyada tarımsal faaliyetlere uygunluk açısından en önemli ovalardan biri konumundaki Konya Ovası’nda 4 milyon hektar alanın yüzde 55’i tarım arazisi, yüzde 19’u çayır-mera, yüzde 13’ü ormanlık-fidanlık, yüzde 13’ü de “ürün getirmeyen” alanlardan oluşuyor.

– Ovada yüzler gülüyor

Bu sezon yağışların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, Konya Ovası’nda hububat üretimine olumlu yansıdı.

Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Gözlü Mahallesi’nde çiftçilik yapan Hasan Büyüktoka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kadar verimli bir hasat sezonu hatırlamadığını söyledi.

Arpa ve buğdayda yüksek verim aldıklarını aktaran Büyüktoka, bunda en büyük etkenin yağışlar olduğunu dile getirdi.

Biçerdöver sahibi Refik Gözlü de ekinlerin sık ve boylu olmasından dolayı hasat sırasında bazı zorluklar yaşadıklarını belirtti.

“Uzun yıllardır hasat yapıyoruz fakat böyle bir yıl görmedik” diyen Gözlü, şöyle devam etti:

“Anıza ekilen, gübresi az olan tarlalarda bile çok güzel ürün alındı. Arpada verim daha yüksek. Buğdayda da durum gayet iyi. Bazı bölgelerde üründe kalite sorunu var. Renk değişimi ve protein düşüklüğü nedeniyle bazı çiftçiler hayal kırıklığı yaşasa da beklentilerin üzerinde gerçekleşen verim yüzleri güldürdü.”

– Buğdayda beklenti 3 milyon ton

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış da Konya’da 2 milyon 200 bin hektarlık alanda tarımsal üretim yapıldığını söyledi.

Konya’nın geçen yıl 2 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 3 milyona, 700 bin ton olan arpa üretimin ise 1,1 milyon tona çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Çalış, şunları kaydetti:

“Birim alandan ciddi oranda üretim artışı bekliyoruz. Konya, 320 milimetre yağış alan bir yer. Kıraç alanda nadasa bırakılarak iki yılda bir ürün alınıyordu. Sonbahar yağış bakımından olumlu geçince, çiftçiler nadasa bıraktıkları alanlarda da ekim yaptı. Yüksek verim ve bu yıl daha geniş alanda ekim yapılmasıyla geçen yıla göre yüzde 50 rekolte artışı bekliyoruz. Ova, eylül ayından hazirana kadar uzun yıllar ortalamasının iki katı, geçen yılın da üç katı yağış aldı. Yağışın miktarı kadar zamanlaması da son derece sevindiriciydi. Mayıs’taki yağmur çok verimli oldu. Haziran’daki yoğun yağış ise kaliteyi olumsuz etkiledi. Çiftçimiz, bu yılın verimiyle geçen yılın kalitesini yakalamış olsaydı daha rahat nefes alacaktı.”

– “Tarıma yeniden heves oluştu”

Çalış, sezonun yağışlı geçmesinin tarımdaki tüm paydaşlarını umutlandırdığına işaret ederek, “Son yıllarda tarımdan kaçış yaşanıyordu. Tarımdan kaçışın geri dönüşü çok zor. Bu yıl üreticide, ‘acaba yeniden eksem mi, ekipmanı yenilesem mi’ eğilimi olduğunu gördük. Bizi en çok sevindiren de bu oldu. Tarıma yeniden heves oluştu. Çiftçimiz yönünü yeniden tarıma çevirdi” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER