© Tarım Pusulası 2021

Sütsüz Bir Yaşam Düşünmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli'nin "Dünya Okul Süt Günü" açıklaması

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli “Dünya Okul Süt Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda büyüme ve gelişme oldukça hızlı gerçekleştiği, bu sebeple besin öğelerine olan gereksinim yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazla olduğunu söyledi.
Medical Park Uşak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, sütün besin değeri, yararları ve nasıl tüketebileceğimiz hakkında genel bilgiler verdi. Döğerli ; “Süt en kolay ulaşabildiğimiz ve protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral açısından oldukça besleyici bir besin kaynağıdır. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7’den 70’e herkes için gerekli olan bütün besin öğelerini içinde bulunduran vazgeçilmez tek besin kaynağıdır. Kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor, protein açısından oldukça zengindir. Vücudun birçok hayatî fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli bir besin olmasının yanı sıra hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde de önemli rol alır.”
KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, sütte bulunan kalsiyum ve ’’Asidofilis” bakterisinin bağırsaklarda kansere yol açabilen fazla asitleri ve kanser hücrelerini yok ettiğine dikkat çekerken; “Asidofilis" bakterisi, bağırsaklardaki doğal maddeleri, değişime uğratarak, kanser üretmelerini engeller. Mide, bağırsak ve akciğer kanserlerinin oluşumunu önler. California Üniversitesi’nden Dr. Cedrik Garland’in yaptığı araştırma da; günde 2-3 bardak süt içen kişilerin bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine yakalanmadığı ve sindirim sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalıştığı tespit edilmiştir.” Dedi.
ÇOCUKLAR, ANNE ADAYLARI VE HERKES İÇİN MUTLAKA SÜT
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli büyüme gelişme çağındaki çocukların, gebelik ve emzirme dönemindeki bayanların mutlaka her gün en az 2-3 porsiyon süt ve süt ürünlerinin tüketmesi gerektiğini söyleyerek, Hamile bayanlar da yeterli alınmayan kalsiyum sonucunda bebek annenin depolarındaki gerekli kalsiyumunu kullanacağınıve annenin kemiklerinden kalsiyum çekilmesine sebep olabileceğini vurguladı. Ceren Döğerli; “İleriki yaşlarda ise osteoporoz gibi kemik ve iskelet sistemi rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir. Gelişme çağındaki çocuklarda boy kısalığı, kemik gelişiminde gerileme ve diş çürümelerine sebep olabilir. Süt proteinleri, vücutta sentezlenemeyen amino asitlerin önemli bir kaynağıdır. Hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların onarılmasında rol oynayarak büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle kahvaltılarda tüketilen süt, çocuklarda konsantrasyonu artırır. Kahvaltılarda düzenli olarak içilen süt, hata yapma oranını düşürürken, yaratıcılığı ve çalışma hızını artırarak çocukların okul başarısının yükselmesinde önemli rol oynar. Süt sadece içersinde kalsiyum bulundurmaz. Aynı zamanda A,B1,B2(riboflavin),B6, B12, C ve D vitaminlerine ve 20’den fazla amino asite de sahiptir. B6 Vitamininin eksikliğinde: Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenirken, sütteki “Acetyıl Cartinin” maddesi ise beyni yaşlanmaktan korur.”
SÜT İÇEMİYORSANIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, “Süt sevmiyor veya tek olarak içemiyorsanız; sütü bir besinle karıştırabilir veya peynir, ayran, yoğurt olarak da tercih edebilirsiniz. Yoğurdun içeriğindeki probiotik ve prebiotik maddeler kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi gelirken, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ayrıca süt ve süt ürünleri riboflavin kaynaklarıdır. Riboflavin karbonhidrat metabolizmasında rol oynadığı için zayıflamak isteyenler de mutlaka süt ve süt ürünlerini menülerinde bulundurmalıdır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER