'Süt ve süt ürünleri üretim verileri sevindirici'
TarımSETBİR Başkanı Zeki Ilgaz: “TÜİK’in Süt ve Süt Ürünleri Üretimi araştırmasında elde edilen veriler sevindirici”
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan “2015 Yılı Mayıs Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” araştırmasında elde edilen verileri değerlendirdi.
Yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla Türkiye’deki süt üretim ve tüketim sektörünün gelişimine katkıda bulunan SETBİR, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan “2015 Yılı Mayıs Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” araştırmasındaki veriler ışığında süt sektörüyle ilgili üretim ve fiyat değerlendirmesi yaptı.
SETBİR adına açıklama yapan Başkan Zeki Ilgaz, TÜİK araştırmasında elde edilen verilerin sevindirici olduğunu belirtirken takvim etkisinden arındırılmış toplam inek sütü miktarının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,7 arttığını ekledi.
“İÇME SÜTÜ %4,1 ARTTI”
Zeki Ilgaz, 2015 yılının Mayıs ayında toplanan süt miktarının bir önceki yıla göre % 4,3 arttığını ve 864.074 tona ulaştığını belirtirken ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütünün de 118.973 ton ile % 4,1 arttığını ekledi.
SETBİR tarafından yapılan açıklamada, TÜİK’in “2015 Yılı Mayıs Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” araştırmasındaki istatistikler şu şekilde değerlendirildi:
* Yoğurt üretiminde 2014 yılının Mayıs ayına nazaran % 6,2 artış elde edilirken ayran üretiminde de artış oranı % 8,4 olmuştur.
“1,15 TL/KG FİYATI BUGÜN İÇİN DE GEÇERLİDİR, DEĞİŞMEMELİDİR”
TÜİK verileri doğrultusunda süt sektöründeki fiyatlar gelişmelerini de değerlendiren SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Temmuz 2014 tarihinde güncellenmiş olan 1,15 TL/KG fiyatı bugün için de geçerlidir ve bugün var olan piyasa koşullarına göre de gerçekçidir, değişmemelidir. Yem maliyetleri, geçen süre içinde gerilemiştir. İklim koşullarının elverişli olması nedeniyle rekolte yüksek olup önümüzdeki dönem için umut vermektedir, risk yoktur. Mevcut dönemde gerek sanayinin ürettiği süt yemi fiyatı, gerekse yem girdi maliyetleri 2014 yılı Haziran sonu/Temmuz başındaki fiyatların gerisinde hatta 2013 yılı Temmuz ayı fiyatları civarındadır” şeklinde görüş belirtti.
Ilgaz, Sürü gençleştirme/yenileme planları doğrultusunda, yaşlı ve verimi düşmüş ineklerin kesime gönderilmesinin normal karşılanması gerektiğini, başka türlü yorum ve panik havası yaratılmaması gerektiğini dile getirdi.
“KİŞİ BAŞINA SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI İÇİN ÇABA HARCANMALIDIR”
Ilgaz, sektörle ilgili yapılacak değişim çalışmalarının kişi başına süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir v.s) tüketiminin artırılması çerçevesinde yapılması gerektiğini de belirtti.
Ülkemizin gıda ekonomisi içinde %18’lik paya sahip olan süt ve süt ürünleri sektörünün, direkt veya dolaylı olarak 1 milyona yakın ailenin geçim kapısı olduğunu belirten SETBİR Başkanı Ilgaz, peynirsiz kahvaltı, yoğurtsuz ya da ayransız sofra düşünülemeyeceğini ve çiğ süt üretiminin arttığı bu dönemde kişi başına süt ürünleri tüketiminin ve ihracatın artırılması için de çaba harcanması gerektiğini ekledi.
Yemdeki KDV oranının % 1’e düşürülmesi dahil süt işletmelerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getiren Zeki Ilgaz, süt üreticisi başta olmak üzere değer zincirinin bütününde verimlilik, katma değerin artırılması ve bunun sonucu olarak gelirin artırılmasına odaklanılması gerektiğini de belirtti.
İlginizi Çekebilir