© Tarım Pusulası 2021

'Süt üretiminin yarısı kayıt dışı'

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Türkiye'de üretilen sütün yarısının sanayi tarafından işlendiğini belirterek, "Üretilen 18,6 milyon ton sütün neredeyse 10 milyon tonu kayıt dışı ekonomide yer almaktadır." dedi.

Süt piyasasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tezel,  Türkiye'de çiğ süt fiyatının litresinin 115 kuruş olduğunu söyledi.

Üreticinin zarar görmemesi için fiyatların, bu seviyenin altına  inmemesi gerektiğini ifade eden Tezel, "Türkiye'de üreticiler, verilen  desteklerle ve bu satış fiyatlarıyla, ancak üretime devam edebilmektedirler."  diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl 18,6 milyon ton çiğ süt üretildiğini anlatan  Tezel, bunun yüzde 91'inin inek, yüzde 6'sının koyun, yüzde 3'ünün ise keçi sütü  olduğunu aktardı. Tezel, üretilen sütün neredeyse yarısının sanayide işlendiğine  işaret ederek, "Üretilen sütün diğer yarısı ise kayıt dışı mandıralarda  işlenmektedir. 18,6 milyon ton sütün neredeyse 10 milyon tonu kayıt dışı  ekonomide yer almaktadır. Bütün dünya endüstriyel süt tüketimini tercih ediyor."  değerlendirmesinde bulundu.

Kırsal kesimlerde üretilen sütün henüz kontrol altına alınamamış  olmasının kayıt dışılığı artırdığına dikkati çeken Tezel, kırsalda üretilen sütün  neredeyse yarısının semt pazarları gibi noktalarda açıkta satıldığını söyledi.

Kayıt dışı üretimin sağlıklı olmadığını, vergi kaybına da neden  olduğunu anlatan Tezel, 18,6 milyonluk üretimin fazla olmadığını, daha fazla süt  üretilmesi ve tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Tezel, "Süt üretiminin artması  için çiftçilere sahip çıkılması gerek, ihtiyaç olan destekler verilmezse süt  fiyatları daha da artar." diye konuştu.

Süt ve süt ürünleri ihracatının son yıllarda giderek artan bir ivme  kazandığına dikkati çeken Tezel, en çok ihracatın Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu  ülkelerine yapıldığını, ithalatın ise Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, KKTC ve  Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gerçekleştirildiğini aktardı.

Süt üreticilerinin desteklenmesinin önemine işaret eden Tezel,  "Köydeki üretici yıpratılır ve küstürülürse hayvanlar kesime gider. Süt sektörü  desteklendikçe besi hayvanı materyali gelişir. Sütte yaşanan krizde Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı doğru bir politika uygulayarak piyasaya müdahale etti.  Bu gibi müdahaleler üreticiyi korumak için olumlu gelişmelerdir." ifadesini  kullandı.

Tezel, Türkiye'de süt tüketiminin AB ülkelerine göre düşük olduğunu  belirterek, "Bizim daha çok süt tüketmemiz lazım. Bu sayede üretilen sütü  tüketmiş olacağız ve daha sağlıklı, uzun ömürlü nesiller yetiştirmiş olacağız.  Ayrıca daha çok hayvansal protein tüketmeliyiz. Daha sağlıklı bireyler yetişsin  ve bunu sonucunda da daha az sağlık harcamaları yapılsın." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER