© Tarım Pusulası 2021

Süt Üreticilerine DOKAP’tan Büyük Destek

DOĞU Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Trabzon İli Çiğ Süt Alt Yapısının Geliştirilmesi Projesi” Kapsamında Tonya ve bütün köyleri tarımsal kalkınma kooperatifi üyelerine 165 adet 100lt dikey süt soğutma tankı dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene Vali Yücel YAVUZ, Milletvekili Salih ÇORA, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Halil ŞEN, İl Emniyet Müdürü Orhan ÇEVİK, Tonya Kaymakamı Osman SAYILIR, Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY, Tonya Belediye Başkanı Osman BEŞEL, DOKAP Başkanı Ekrem YÜCE, kurum amirleri, davetliler ve süt üreticileri katıldı.

Tonya ilçesinde yapılan törende konuşan Vali Yavuz konuşmasında şunları söyledi: "Ülkemiz şu anda tam bir dönüm noktasında. Yönetim modelimizi değiştirdik. Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, iktidarı ile muhalefeti ile, seversiniz sevmezsin, plan ve programlarımızla her hal ve şartta 2018 yılı Eylülü'nü yaşayan bizler, dünya ile entegre olmuş, bölgesinde nelerin dönüp dolaştığını, hangi plan ve projelerin uygulandığını en iyi bilenler olarak geleceğimize güvenle bakmak zorundayız. Başka çaremiz var mı? Yok… Biz zengin olmak zorundayız, biz üretken olmak zorundayız. Başkasından bir şey beklemek yerine, kendimiz olmak zorundayız. Tonya halkı çalışkandır, Tonya halkı üretkendir. Özellikle hayvancılık alanında, hayvancılık ve bitkisel üretim anlamandı destan yazdığınızı biliyorum. Burada toplanmamıza vesile olan 165 adet 100 litrelik süt tankı dağıtıyoruz. 1 milyon 500 bin liralık bir projedir. Sütün hijyeni ve kalitesi artsın diye. Emeğiniz boşa gitmesin ve ürettiğiniz ürün hak ettiği değeri alsın dedi."

Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY tarımsal veriler hakkında genel bilgiler vererek yaptığı konuşmada; "İlimiz yüzölçümüne bakıldığında 466.400 hektar alanın 97.918 hektarlık tarımsal arazilerde bitkisel ve hayvansal üretim yapılmakta, 122.110 hektar mera alanı bulunmaktadır. İlimizde hayvancılık faaliyetleri için yem bitkisi ekilişi yok denecek kadar azdır. Yerleşim yerlerinin dağınık olması, küçük aile işletmelerinin bulunması nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını öncelikli yaylalarda ve fındık alanlarında fındık altı otlarla hayvanları otlatarak karşılamaktadır. İlimizin büyükbaş hayvan varlığı 135.233 baş olup bunun 15.000 baş hayvan Tonya ilçemizde bulunmaktadır. Trabzon ilimizde yıllık süt üretimi 135.000 ton olup bunun yaklaşık 20.000 ton süt Tonya ilçemizde üretilmektedir.

Bakanlığımız son yıllarda hayvan varlığını artırma için özellikle genç çiftçilere yönelik olarak uygulanan "Genç Çiftçi Projesi" ile son üç yılda 19.200.000 TL projenin 14.790.000 TL'si büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa verilmiştir. Bunun yanında İlimizde10 baş-49 baş arası büyükbaş hayvan bulunan işletmelere yeni ahır yapımına %50 hibe destekli yatırımına 10 adet ahıra 900.943 TL hibe ödemesi yapılmıştır. İnşaatı halen devam eden 9 ahır projesine 1.044.000 TL hibe desteği ödenecektir. Tonya ilçemizde "500 Baş damızlık düve İşletmesi için İnşaat ve canlı Demirbaş Hayvan" alımına yönelik uygulaması devam eden proje bedeli 3.750.000 TL olan 1.875.000 TL hibeli yatırım devam etmektedir.

Çiğ süt barındırdığı besin maddeleri nedeniyle çok çabuk bozulan üründür. Özellikle hijyenik olmayan sağım şartları ve süt kapları sütün bozulmasını hızlandırmakta, ürün kayıplarına ve üreticinin zarar etmesine neden olmaktadır. Bunu önlemek için üretilen çiğ sütün ısıl işlem görmeden soğuk şartlarda saklayarak kalitesini korumak ve taze olarak tüketime sunmak gereklidir. Üreticilerimizin de sütlerini daha uzun süre taze olarak saklama ve toplayarak pazarlama imkanına kavuştuğu, süt bozulmalarının önüne geçilerek üreticilerimizin gelirlerinin artışına katkı sağlayacak.   

Bunun için İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce "S.S. Tonya ve Bütün Köyleri Tarımsal kalkınma Kooperatifi" ortaklarına yönelik 1.500.000 TLbütçeli "Trabzon İli Çiğ Süt Toplama Altyapısının İyileştirilmesi Projesi" hazırlanarak "Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığına" sunulmuş ve proje başkanlıkça onaylanarak finansmanı sağlanmıştır. Proje kapsamında satın alınan 165 adet 100 Litre Dikey Tip Süt Soğutma Tankı törenle Tonya Tarımsal Kalkınma Kooperatif başkanlığına teslim edilmiştir. Kooperatif yönetimince süt tankları süt üreticilerine teslim edilerek proje tamamlanacaktır. Proje duyulan ilgi nedeniyle İlimizin diğer ilçelerinde uygulanmak üzere 2019 yılında da 2.500.000 TL"lik proje "Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı"na (DOKAP) sunulmuş yatırım onaylanmıştır. Proje 2019 yılında uygulanacaktır." dedi.

Protokol konuşmalarının ardından, proje dahilin de kaliteli süt üreten kooperatif ortağı üreticilere Vali Yavuz ve protokol tarafından sertifika verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER