© Tarım Pusulası 2021

'Süt piyasası çöktü'

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Rusya’nın uyguladığı ambargo, Ortadoğu’daki karışıklıklar ve büyük ölçekli süt firmalarının iflaslarını açıklaması ile süt fiyatlarının 1.15 liradan 80 kuruşlara kadar gerilediğini söyleyerek, "Süt piyasası çöktü" dedi.

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, süt fiyatlarının 1.15 liradan 80 kuruşa kadar gerilemesinin üreticileri mağdur ettiğini savundu. Süt Konseyi tarafından 1.15 liradan  fiyat belirlenmesine rağmen, sektördeki kriz nedeniyle firmaların belirlenen bu fiyata uymadığını belirten Kırlıoğlu, "Süt fiyatları eskisi gibi belli bölgelerde yapılan ihalelerle belirlenmiyor. Süt Konseyi fiyatları belirliyor. 2016 yılının ilk 6 ayında Konsey tarafından süt fiyatları 1.15 lira olarak belirlendi. Bu bir öneri fiyatıdır. Çevre ülkelerdeki sıkıntılar, yurt içindeki bir iki firmanın iflasından dolayı zor günler yaşanıyor. Ulusal çapta bir süt firmasında satış oldu, bir diğeri iflasını istedi. Bunlar Türk pazarında önemli alıcılardı. Bundan dolayı süt piyasasında büyük bir sıkıntı var. Konseyin öneri fiyatına firmalar uymuyor. Şuanda 90 kuruşlardan söz ediliyor. Ama 80 kuruşa alan da var. Süt piyasası çöktü" diye konuştu.

Birlik Başkanı Kırlıoğlu, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerden dolayı süt piyasasının darbe aldığını dile getirdi. Kırlıoğlu, "Sanayi ülkesi olmakla birlikte büyük bir tarım ülkesiyiz. Şuanda dış pazarlar tıkanmış durumda. Ortadoğu pazarı, İran pazarında büyük sıkıntı var. Rusya en büyük alıcımızdı. Uçak düşürülmesi olayından sonra ambargo uygulanması bu sıkıntılara girişimizin en büyük etkenlerinden oldu" dedi.

’HAYVANLAR KESİMHANE YOLUNDA’

Fiyatlardaki düşüşün devam etmesi ile birlikte üreticilerin hayvanlarını kesmeye başladığını duyuran Kırlıoğlu şöyle dedi:

"Maliyetlerimiz zaten çok yüksek. Süt fiyatları düşünce üreticiler besledikleri hayvanları kesmeye başladı. Bu da ülkemiz açısından çok büyük bir yanlış olacaktır. Üreticiler olarak büyük bir üzüntü duyuyoruz. Sektörden kaçışlar var. Et fiyatları cazip geldiği için üreticiler hayvanlarını elden çıkarmaya başlıyorlar. Hayvanlar kesimhane yolunda. Bu da Türk hayvancılığı için büyük bir kayıp olur."

Sütün daha fazla tüketilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Kırlıoğlu, "Bakanlık okul sütü projesini başlattı. Ama biz yeterli görmüyoruz. Daha fazla öğrenciye daha fazla gün süt dağıtılmalı. Bu sıkıntılı günler için ilaç olacaktır. Manisa’da belediye başkanları ile görüşmeler yaptık. Askerlere, öğrencilere, doğum yapan annelere süt dağıtılabilir. Bunun için proje yapıyoruz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER