© Tarım Pusulası 2021

Suşehri'nde yetiştirilen kuru fasulye rağbet görüyor

Sivas'ın Suşehri ilçesinde yetiştirilen ve yoğun olarak İstanbul'a gönderilen kuru fasulye, kilosu 15 liradan satışa sunuluyor

Sivas'ın Suşehri ilçesinde yetiştirilen ve yoğun olarak İstanbul 'a gönderilen kuru fasulye, kilosu 15 liradan alıcı buluyor.

Suşehri ilçesine bağlı Çataoluk köyünde yetiştirilen ve hasadına başlanan fasulye, Sivas dışından da ilgi görüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta yaklaşık 8 bin dekar alanda kuru fasulye üretimi yapıldığını söyledi. Suşehri ilçesinde 4 bin dekarlık alanda ekim yapıldığını aktaran Aslan, özellikle de Çataoluk köyünde üretimin yoğunlaştığını belirtti.

Aslan, il genelinde 800 ton kuru fasulye rekoltesine sahip olduklarını anlatarak, bunun 400 tonunun Suşehri ilçesinden karşılandığını kaydetti. Elde edilen fasulyenin il içinde de tüketime sunulduğunu aktaran Aslan, büyük kısmının ise İstanbul'a ve sadece kuru fasulye pişirilen lokantalara gönderildiğini ifade etti.

Suşehri fasulyesinin bir marka haline geldiğini dile getiren Aslan, "Şeker fasulyesinin alt tiplerinden. Küçük ve oldukça lezzetli. Yetiştirilen bölgenin rakımı yüksek olması dolayısıyla kuru madde oranı yüksek ve aroması daha farklı olduğu için oldukça tutuluyor. Doğal gübreyle yetiştirildiği için de bu fasulye çok kısa sürede pişiyor. Fasulyemiz protein açısından da çok yüksek" diye konuştu.

Aslan, "Normal kuru fasulyelerin kilosu piyasada 4 ila 5 liradan satılırken Çataloluk bölgesinde yetişen kuru fasulyenin kilosu 15 liradan alıcı buluyor" dedi.

- Patent almak için çalışmalar yapılıyor

Köy Muhtarı Osman Güleç ise Çataloluk köy halkının yüzde 50'sinin fasulye ekimi yaparak geçimini sağladığını söyledi. Çataloluk fasulyesinin tadını bilen toptancıların köye gelerek alım yaptıklarını aktaran Güleç, şunları kaydetti:

"Son yıllarda İstanbul'dan yoğun ilgi görüyor. Kilosu 15 liradan satılıyor. Kilosunun pahalı olmasının sebebi de lezzetli ve dayanıklı olması. Çoğu fasulyeler bir saatten aşağı pişmezken, Çataloluk köyünde yetişen fasulye 15 dakikada pişiyor. Fasulyemiz yüksek yerlerde yetiştiğinden 2 yıl dayanıklıdır. Tazeliğini uzun yıllar koruyor. Lezzetli olmasından dolayı yemeğe et katmaya bile gerek yok."

Nevzat Yücel isimli çiftçi de fasulyenin yetiştirilme ve hasat aşamalarını anlatarak, "Yüksek kesimlerde yetişen fasulyeler Eylül ayının ortasında hasat ediliyor. Çünkü rakım olarak yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında bulunan yerlerde tarlalarımız mevcut. Tarlalarda tek tek ellerle toplanan fasulyeler daha sonra bezlerin üzerine serilerek kurutuluyor. Sonra ise patoz işlemleri ve ayıklama işlemleri yapılarak satışa hazırlanıyor. Patent alınması konusunda köy muhtarlığımız ile çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER