Süs Bitkisi, Tıbbi Aromatik Bitki, Fide ve Fidan Yetiştiriciliği İle İlgili Çalıştay Düzenlendi
DesteklemelerTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından Süs Bitkisi, Tıbbi Aromatik Bitkiler, Fide ve Fidan üretimi Sektöründe yeni bir çalıştay düzenlendi.
Çalıştaya İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Giresun Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Öğretim Görevlisi Mustafa Karaköse, Rıdvan Polat, Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksek Okulu Tuğba Cebeci, Giresun Ziraat Odası Başkanlığından Serhat Kaçmaz, Bulancak Ziraat Odası Başkanı Naci Karamanoğlu, Kooperatif Başkanı Burak Yılmaz, tarım danışmanları ve potansiyel başvuru sahipleri katıldı.
Giresun’da süs bitkisi, tıbbi aromatik bitki, fide ve fidan yetiştiriciliğinin geliştirilmesiyle ilgili fikir alışverişinde bulunulan toplantıda, fındık bahçelerinde ara tarım uygulaması olarak başta ısırgan bitkisi olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilebileceği dolayısıyla fındık bahçelerine alternatif ek gelir ve aynı zamanda da bölge ekonomisine katkı sağlayacağı dile geldi.
TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması kapsamında süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitki, fide ve fidan yetiştiriciliği ile ilgili yatırımlara %65 hibe desteği sağladıklarını belirterek; ‘’ Yatırımcılar, seraların yapımı ile ilgili inşaat işi, genişletme modernizasyon, üretim için bahçe ve tarla ekipmanlarını 500 bin avroya kadar Kurumumuz hibe desteği ile alabilirler. İlimizin iklim koşulları söz konusu yetiştiricilik için oldukça uygun. Bu kapsamda yatırım yapmak isteyen çiftçilerimiz ÇKS kayıtlarının olması ve tarım dışı başka gelirlerinin olmaması koşuluyla yatırımlarını kırsal alan dışında da yapabilirler. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ile ilgili önceki çağrı dönemimizde bir projeye destek verdik. Oldukça küçük bir alanda faaliyete geçmiş olan işletmede tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi yoluyla gıda, boya ve kozmetik sanayi için hammadde ve nihai ürünlerin üretimi yapılmaktadır. Tesisimiz Karadeniz illeri arasında bitkisel ekstrakt ve kurutma tesisi içeren ilk ve tek işleme tesisi olma özelliğine de sahiptir. Amacımız üretimin yanında bu sektörlerdeki tesislerin sayısını da artırmak’’ dedi.
Ziraat odaları, Belediyeler, Üniversiteler ve Meslek Yüksekokulları gibi kamu tüzel kişiliklerin kamu hissesi %25 olmak kaydıyla, ilgili sektörde yatırım yapmak isteyen kişilerin kooperatif kurup geri kalan %75 lik paya ortak olarak yatırım yapabileceği dile gelen toplantıda, TKDK’nın tıbbi ve aromatik bitkiler referans listesinde yer almayan ancak bölgede yetişen bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin de var olduğu ve ilgili listeye bu bitkilerin eklenmesi gerektiği teklifinde bulunuldu.
Toplantıda dile gelen bir diğer husus ise anahtar teslim seraların çok yüksek fiyatlara mal olduğu, Giresun şartlarında verimli kullanılabilecek seraların yapı işlerinin sanayi sitelerinde bu işi yapabilecek esnaflara daha uygun fiyatlara yaptırılabileceği dolayısıyla yatırımcılar için bu firmaların alternatif olabileceği toplantıda görüşülen diğer konular arasında yerini aldı.
İlginizi Çekebilir