Suriye'li Mültecilere Kilis'te İstihdam Fuarı
Tarım‘Geçim Kaynaklarına Erişim Fırsatlarının ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yoluyla Suriye'li Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Artırılması’ Projesi kapsamında 18 Mart 2019’da Kilis’te istihdam fuarı organize edildi.
Japon hükümeti tarafından finanse edilen ve FAO tarafından Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kilis Belediyesi ile işbirliği içinde uygulanmakta olan “Geçim Kaynaklarına Erişim Fırsatlarının ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yoluyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Artırılması” projesi kapsamında 18 Mart 2019’da Kilis’te istihdam fuarı düzenlendi.
Fuar, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık, Kilis Vali Yardımcısı Sayın Şükrü Özcan, Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Songül Kadıoğlu ve Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Sayın Ayhan Baran gerçekleştirdiği açılış konuşmaları ile başladı.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık, açılış konuşmasında; proje ile Suriyeli mültecilerin ve Türk vatandaşlarının tarım sektöründe işgücü talep edilen alanlarda istihdama kazandırılmalarının, yerel düzeyde özel sektöre katkıda bulunulmasının ve yerel yönetimlerin teknik bölümlerine kapasite geliştirme desteği sağlanmasının ve bu sayede Şanlıurfa’da ve Kilis’te iş piyasasının güçlenerek teknik kapasitenin artırılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Proje kapsamında; Şanlıurfa ve Kilis illerinde toplam 250 Suriyeli mülteciye ve yerel halka, gıda ve tarımsal konularda mesleki eğitimler verildi. Şanlıurfa’da yöresel arasıcak yemekler, hayvancılık ve sürü yönetimi konularında toplam 125 kişiye, Kilis’te ise Kilis İl Tarım Müdürlüğü tarafından 100 kişiye sebze üreticiliği, Antep fıstığı ve zeytin üretimi konularında, Kilis Belediyesi tarafından ise 25 kişiye arıcılık konusunda kuslar ve eğitim programlarını tamamlayan kursiyerlere etkinlik sonunda sertifikaları verildi.
Kilis İl Tarım Müdürlüğü ile işbirliği içinde düzenlenen sebze üreticiliği, Antep fıstığı ve zeytin üretimleri konusunda eğitimlerini tamamlayan 82 kursiyer Kilis’te kendilerine iş olanağı bulabilmek için yerel üreticiler ve özel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Fuar sonunda katılımcı işverenler kursiyerlerin %27’sinden fazlası için iş vaadinde bulundu. Fuara katılan yerel üreticilerle yapılan görüşmeler sonucunda, istihdam fuarlarının, iş arayan işciler ile bir araya gelerek iletişim kurabildikleri bir ortam sağladığını, eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin üretim süreçleri konusunda bilgilendiklerini ve bu çerçevede, mevsimi geldiğinde tarımsal ürünlerin toplanmasında mevsimlik işcilere de iş olanağı sağlayacaklarını ilettiler.
İlginizi Çekebilir