© Tarım Pusulası 2021

Sürgünlerden Dersim'e 'sürgün

Dersim'de kırsal kesimde meyveciliğin geliştirilmesi için sivil inisiyatiflerin başlattığı fidan gönderme projesi destek bekliyor. Özellikle Bursa'daki 38 Dersim sürgünlerinin büyük katkı sağladığı projeyle hedef kooperatifleşme modeliyle alternatif bir tarımsal kalkınma modelini hayata geçirmek. Projeyle ayrıca kentlere göç eden insanların da eski topraklarıyla yeniden bağ kurmaları amaçlanıyor.

Dersim 38’in sürgünleri şimdi Dersim’e ‘sürgün’ gönderiyor! Bursa’da yaşayan ve kökleri Dersim’e dayanan fidan yetiştiricileri, eski memleketlerinde bir tarımsal kalkınma modeline destek oluyor.

Projeyle hedef, Dersim’de elma, badem, kiraz ve ceviz üretimini bir kooperatif modeliyle hayata geçirmek. Üretimden son tüketiciye kadar planlanan proje sivil bir inisiyatif tarafından gerçekleştiriliyor. Bu proje için oluşturulan Dersim Tarımsal Kalkınma Ön Çalışma Komisyonu’n başkanlığını Kenan Sungur yapıyor.

Proje için ilk olarak 9-13 Kasım 2014’te Dersi merkez ve 7 ilçede üreticiler ve yerel güçlerle toplantılar düzenlendi.

Toplantılar sonunda bölgenin tarım, doğa, inanç ve kültür turizmi açısından değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Öncelikle geçen yılın kasım ayında inceleme ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Katılımcılardan en çok fidan ve meyve ağaçlarının budanması ve aşılanması konusunda eğitim talep edildi.

6 bin elma ağacı gönderildi

Projeye en büyük desteği Bursa’da yaşayan ve kökleri 38 sürgününe dayanan insanlar veriyor. Bursa’nın Kestel ilçesinden geçen ocakta ta Dersim’e uzmanlar ceviz, badem ve kirazın yanı sıra arıcılık için önemli olan akasya ağaçlarının miktar ve kalitesinin artırılmasına yönelik eğitim programları planlayıp hayata geçirdi. Üretcilere budama ve aşılama eğitimi sonrası  sertifika verildi.

Bu proje özellikle 90’lardan itibaren köylerini boşaltmak zorunda kalıp şehirlere göç eden yöre insanlarının da topraklarına tamamen dönmeseler de, orada bir ‘dikili ağaç’larının olmasını amaç ediniyor ki bunun için de yoğun bir ilgi oluşmuş durumda.

Bu yıl Dersim’e 6 bin elma, 3 bin 700 adet akasya fidanı gönderilerek Dersim Arıcılar Birliği ve Pertek Ziraat Odası

aracılığıyla dağıtımı da gerçekleştirildi. Ayrıca belediyeye 1 tır, 7 ilçe ve 1 beldeye 2 tır dı mekan süs bitkisi gönderildi. Ceviz fidanı sıkıntısı olduğu için bu yıl gönderim gerçekleşmedi ancak önümüzdeki dönemde bu eksiklik de giderilecek.

Dersim Tarımsal Kalkınma Ön Çalışma Komisyonu, bölgeye yönelik bu projenin sürdürülmesi için herkesin desteğini bekliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER