© Tarım Pusulası 2021

‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları’ proje toplantısı Konya’da gerçekleştirildi

Sürdürülebilir arazi yönetimi, biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları masaya yatırarak düşük karbon teknolojilerinin benimsenmesi yoluyla Türkiye'de tarım, mera ve orman arazi kullanım yönetimini geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamındaki eğitim 28 Mart 2019 Perşembe günü Konya’da gerçekleştirildi.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından uygulanan proje Doğa Koruma Merkezi ve Konya Şeker ortaklığında faaliyetlerine devam etmektedir.

Gerçekleştirilen eğitim Konya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tugay, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, FAO Ormancılık Müdürü Peter Pechacek ve Doğa Koruma Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise’nin yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmaları sırasında, tarımsal üretim ve sulamaya oldukça bağımlı olan Konya Kapalı Havzasında çok sayıda verimli ormanın yer aldığı ve tehdit altındaki bitki ve hayvan türlerini barındıran benzersiz bozkırlara sahip olduğu iletildi. Diğer yandan, Konya Tarım ve Orman İl Müdür Yardmıcısı Mehmet Tugay, Konya’nın Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim sahası olduğu ve birçok kilit tarım ürünün bu havzada üretildiğini vurgulandı. Buna ek olarak doğru tarım uygulamaları konusunda havzada faaliyette bulunan yaklaşık 50,000 çiftçinin eğitildiğini belirtti.

FAO Ormancılık Müdürü Peter Pechacek, biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin nasıl olması gerektiği konusunda çiftçilere verilecek mesajların ve iletişim kanallarının doğru seçilebilmesi için bu eğitim kapsamında yapılan tartışmaların ve katılımların FAO ve proje için çok değerli olduğunu ifade etti.

Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi uygulamalarını teşvik etmek için ormancılık ve tarım sektörleri arasında işbirliği mekanizmalarını geliştirmeye yönelik olarak bu proje; ormanlar, sulak alanlar, meralar ve tarımsal üretim alanlarına odaklanmıştır. Bu bağlamda proje, Konya kapalı havzasında biyçeşitliliğin korunmasını, iklim değişikliği ile mücadele için düşük karbonlu teknolojilerin yaygınlaştırılmasını ve tarım, mera ve orman arazilerinin entegre sürdürülebilir yönetiminin yapılmasını hedeflemektedir.

Eğitimde katılımcılara, Türkiye ve Konya’nın biyolojik çeşitliliği; biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri; biyolojik çeşitliliği besleyen tarımsal uygulama örnekleri ve uygulamalı çiftçi okulları hakkında eğitimler verilerek fikir alışverişleri gerçekleştirildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER