SUNİ MERA TESİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
HayvancılıkMera, yaylak ve kışlaklar ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Kaliteli kaba yem temininde en ucuz kaynakları oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze kadar sürekli olarak hayvan otlatmada kullanılan bu alanların bir kısmı zaman içerisinde zayıflamış ve verimden düşmüştür. Ot verim ve kalitesi azalarak yabancı otların ve çalıların istilasına uğramış mera alanlarında ıslah projelerinin uygulanması zorunlu hale gelmiştir.
Diğer taraftan toprak ve su kaynaklarının korunması, erozyonun önlenmesi ve sürdürülebilir bir çevre, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının emisyonu, gen kaynaklarının (endemik bitki türlerinin) korunması, gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla korunması ve geliştirilmesi gereken milli servetlerimiz arasında yer almaktadır.
Mera Islah projeleri sayesinde, mera alanlarındaki ot verimi ve kalitesi değişmekte ve buna bağlı olarak hayvan otlatma kapasiteleri artmaktadır. Bu ise çiftçiler nezdinde bir farkındalık oluşturmakta ve meraya bakış açılarını değiştirmektedir. Evveliyatında önemsiz gibi görülen bu alanlar, Islah sonrası çok değerli ve verimli hale gelmektedir.
Giresun Alucra İlçesi Tepeköy Köyünde taşlık ve yabancı otlarla kaplı alanda Mera Islahı ve Amenajmanı projesi uygulanarak suni mera tesisi yapılmıştır. Proje faaliyetleri kapsamında; toprak işleme, taş toplama, rotovatör ile toprak yüzeyinin düzenlenmesi ve tohum yatağının hazırlanması, tohumların karışımının hazırlanması, hazırlanan tohum yatağına gübre ve tohum ekiminin akabinde meranın etrafının dikenli tel ile çevrilme işlemleri yapılmıştır.
Bir yıl öncesinde uygulanan ıslah faaliyetleri neticesinde oldukça verimli hale gelen meranın, çevre ve diğer köylere tanıtımı amacıyla mera açılışı gerçekleştirilmiştir. Açılışa diğer köy muhtarları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler katılım sağlamışlardır. Meranın ıslah öncesi durumu ile uygulanan ıslah faaliyetleri hakkında bilgiler verilerek ıslah sonrası ot verimi ve kalitesinin arttığı, vejetasyonu oluşturan baklagil ve buğdaygil bitkilerinin yem değerinin yüksek olduğu, et ve süt veriminde önemli artışlar sağladığına dikkat çekilmiştir.
İlginizi Çekebilir