© Tarım Pusulası 2021

Süne Ve Kımıl Zararlısına Karşı Yalancı Akasya

Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülmekte olan Süne ve Kımıl mücadelesinde, Biyolojik mücadele çalışmalarına Destek amaçlı Ağaçlandırma projesi kapsamında, hububat ekimi yapılan  arazilerin çevresinde bulunan ekime  elverişli olmayan boş arazilere dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğünce bedelsiz olarak  tahsis edilen Yalancı Akasya fidanı Ağaçlandırma projesi, çerçevesince 19 Yerleşim biriminde 16.000 adet yalancı Akasya fidanı dikilmiştir.

Dikime Vali Yardımcısı Meral BATI DEMİRBAŞ, İl Müdürü Osman Çakır İl müdür Yardımcıları Halil TEKİN, Nuri USTAOĞLU ve Şube Müdürleri, Köy Muhtarı Mustafa GÜL, Köy ilköğretim Öğretmenleri ve öğrencileri Yalancı Akasya fidanı dikildi.

Bu ağaçlandırma çalışmalarında özellikle önerilen cinsler Akasya, Yalancı Akasya, Mahlep, iğde, Akça ağaç, dişbudak, cinsleridir. Çankırı İl Müdürlüğü olarak bu cinsler üzerinde çalışılmakla beraber özellikle toprak ve ekolojik şartlar,adaptasyon,çiçeklenme süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak Yalancı akasya öncelikli olarak projede kullanılmaktadır.

Bu proje kapsamında Çankırı'da toplam 2016 yılında 16.000  adet yalancı Akasya, 2.700 adet Sarı çam fidanı olmak üzere toplam 18.700 adet, 2006-2016 yılları arasında 10 yıllık sürede  toplam  503.000 adet Yalancı akasya fidanı İl Müdürlüğü tarafından Kımıl-Süne görülen hububat ekili alanlara diktirilmiştir.

BİLGİ: 

Süne ve Kımılın doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böcek dediğimiz yumurta parazitoiti (Trissolcus spp.) en önemlilerindendir. Süne ve kımılın bırakmış olduğu yumurta paketlerine bu faydalı böcek, kendi yumurtalarını teker teker bırakır ve buradan  süne ve kımıl nimfleri yerine faydalı böcek çıkar. Bu nedenle faydalıların çoğalması ve barınması için gerekli olan ağaç ve ağaççıkların çoğalması gerekmektedir. Bu yöntem ile ilaç ve alet masrafı olmadan emgisiz, kaliteli ve en önemlisi kimyasal kalıntı taşımayan dane elde edilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacaktır.      

Yumurta parazitoitlerin  laboratuvar ortamında  (insektarium) çoğaltılıp doğaya salıvermek hem büyük masraf, hemde emek gerekmektedir. Bu nedenle ağaçlandırma çalışmaları en uygun yoldur. İlimiz özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar meyvesini vermiş ve parazitlenme oranı % 70 lerin üzerine çıkmıştır.

Yapılan ağaçlandırma çalışmalarında, sadece Biyolojik mücadele de faydanılmamaktadır. Aynı zamanda bu proje arıcılarımızın da yüzünü güldürecektir.  Çiçeklenme ve nektar bakımından zengin Yalancı Akasya ağaçları dikildiği için bölgede arıcılığın ğelişmesine katkı sağlayacaktır.

Aynı zaman da kuraklığa dayanıklılığı en yüksek olan çeşitlerin başında gelen bu ağaçlar erozyonla kalitesi azalmış zayıf topraklarda da tutma özelliği göstermektedir.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER