© Tarım Pusulası 2021

SULAMA VERİ TABANI VE SULAMA TESİSLERİNİN SAYISALLAŞTIRILMASI EĞİTİMİ BAŞLADI

0

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığınca Trabzon ilinde 06-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılması planlanan "Sulama Veri Tabanı ve Sulama Tesislerinin Sayısallaştırılması" konulu hizmet içi eğitim yapılan açılış töreninin ardından başladı. Açılış Töreninde Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit GÜLBAY; Tarımsal Sulama Veri Tabanın kurulmasının önemine değindi. Üreticiyi doğru alanda, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru ürüne yönlendirmede temel verilerinin üretimin önemli olduğunu söyledi.

Yine su kaynaklarının potansiyeline göre geliri en yüksek düzeyde tutacak ürün desenin belirlenmesinde, aşırı sulamalar nedeniyle toprak ve su kaynaklarımızın olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla, su dağıtımına esas performansların tesis bazında izlenebilmesi, kaçak ve izinsiz suyu kullanımlarının önlenmesi, başarılı bir sulama yönetimi için ihtiyaç duyulan temel verilerin parsel bazında üretimin, analizi, planlaması ÇKS ile uyumu ve tarımsal desteklerle entegrasyonun sağlanabilmesi için bu çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı.

Trabzon İlinde DSİ vasıtasıyla yapılan sulama tesisleri bulunmamaktadır. Mülga Köy Hizmetleri Teşkilatınca yapılmış Cazibeli Sulama Tesisleri yoğun yerleşim baskısı (büyük bir kısmı imar sahalarında konut amaçlı kullanılmakta), tarımsal üretimin nitelik değiştirmesi (özellikle tütün üretiminden vazgeçilmesi, akabinde bu arazilere fındık dikilmesi gibi) ve tesisi yapan kurumun kapatılması hatta devredildiği İl Özel İdaresi'nin de kapatılması gibi sebeplerden dolayı STATİP ve MASTER PLAN verilerimizde görülen Sulu arazilerimizin çoğunda sulu tarım yapılmamaktadır. Ancak bu ilimizde hiç sulu tarım yapılmadığı manasına gelmemekte, vatandaşın kendi imkanlarıyla yaptığı halk sulamaları bulunmaktadır. Halk sulamaları yapılan bu alanlarla, yukarıda az önce belirtilen Mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılan Cazibeli Sulama Tesislerinden halen sulanabilen alanlar sayısallaştırılacaktır. Bu kapsamda toplam 48 da. alanın sayısallaştırma işlemi tamamlanmıştır. Bu eğitimin sonunda sayısallaştırma eğitimine ağırlık verilecektir.

Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı Sulama Sistemleri Çalışma Grubu sorumlusu  Ali Çağlar ÇELİKCAN konu hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Açılış töreninin tamamlanmasından sonra İlçe Müdürlüklerinden ve İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğünden teknik elemanların katılımıyla eğitime başlanıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER