© Tarım Pusulası

StoneX: Küresel kakao piyasası 2026/27’de fazlaya dönecek

Aracı kurum StoneX, artan ekim alanları ve düşen talep nedeniyle 2026/27 sezonunda küresel kakao piyasasında 267 bin tonluk arz fazlası oluşacağını öngördü.

StoneX tarafından yayımlanan yeni sezon tahminlerine göre, küresel kakao piyasasının 2026/27 döneminde 267 bin metrik ton arz fazlası vermesi bekleniyor. Şirket, bu fazlanın özellikle 2023 yılından itibaren kakao fiyatlarında yaşanan sert yükselişin ardından üreticilerin ekim alanlarını genişletmesiyle oluşacağını belirtti.

Kakao fiyatları, başlıca üretici ülkeler olan Fildişi Sahili ve Gana’da olumsuz hava koşulları ve hastalıkların üretimi düşürmesi nedeniyle 2024 yılında neredeyse üç katına çıkmıştı. Fiyatların tarihi yüksek seviyelerde kalması, dünya genelinde üreticileri kakao tarımına yatırım yapmaya yöneltti.

StoneX analizine göre Batı Afrika’da 2025/26 sezonunda (Ekim–Eylül) hava koşullarının yeniden elverişli hale gelmesi üretimi desteklerken, sanayi tüketimi ise yükselen fiyatlara bağlı olarak belirgin şekilde yavaşladı. Bu durum, şirketin mevcut sezon için 287 bin tonluk arz fazlası beklentisini korumasına neden oldu.

Analistler, önümüzdeki iki sezonda kakao stoklarının yeniden uzun dönem ortalamalarına yaklaşacağını öngörüyor. Talep ve arz dengesindeki değişimin, küresel piyasanın temel dinamiklerini yeniden şekillendirdiği ifade ediliyor.

StoneX açıklamasında, Afrika’daki toparlanmanın yavaş ilerlemesine rağmen özellikle Ekvador gibi ikincil üreticilerin güçlü üretim artışı ve talepteki gerilemenin, büyük üreticilerdeki arz açığını fazlasıyla telafi ettiği vurgulandı.

Şirket ayrıca, küresel kakao stoklarının tüketim oranının 2026/27 sezonu sonunda yaklaşık yüzde 40 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyor. Bu oran, 2023/24 sezonu sonunda stokların önemli ölçüde azalmasının ardından yeniden toparlanmaya işaret ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER