© Tarım Pusulası 2021

Sperm bankası dörtnala!

Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Zafer Öz, at yarışçılığına katkı sunmak amacıyla belirledikleri oranlarda taze sperma satışı yaptıklarını söyledi. Öz, “Yoğun talep var” diye konuştu

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesindeki ‘Tamerinoğlu’, ‘Ayabakan’ ve ‘Altaha’ adlı şampiyon aygırlardan alınan ‘taze sperma’ların aşılanacağı kısraklar kurayla belirlendi. 

Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Zafer Öz, işletmelerinde şu anda 125 kısrağın ve 12 aygırın bulunduğunu belirterek, her yıl yaklaşık 95 tayın burada üretildiğini söyledi.

İşletmelerinde 2012’de doğan tayların geçen yıl koşmaya başladığını anlatan Öz, “Bu taylarımız yarışlarda büyük başarılar elde etti. 2015’te yarışta koşup en yüksek gelir elde eden 10 Arap atından 6’sını biz yetiştirdik” dedi.

Öz, işletmelerinde yetişen atlardan ‘Karaüzüm’ün Türkiye’de tüm yılların en yüksek kazanç getiren ikinci atı olduğunu dile getirdi.

‘Yoğun talep var’

At yarışçılığına katkı sunmak amacıyla işletmelerinde belirledikleri oranlarda taze sperma satışı da yaptıklarını anlatan Zafer Öz, “Tamerinoğlu, Ayabakan ve Altaha isimli aygırların taze spermasına yoğun talep var. Aygırlarımıza 10’ar kısrak tahsis etmemize rağmen her birine yüksek talep oldu. Tamerinoğlu’na 30, Ayabakan’a 26, Altaha’ya ise 20 başvuru yapıldı. 

Bu yüzden kısrakları kurayla belirledik. Tamerinoğlu’nun 20 bin lira olan taze sperması, Türkiye’deki en yüksek ücrete sahip. Buna rağmen yoğun talep görüyor. Ayabakan’ın taze sperması 16 bin, Altaha’nın ise 15 bin lira. Söz konusu aygırlarımız, Anadolu Tarım İşletmesinin göz bebeği konumunda” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER