© Tarım Pusulası 2021

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama çalışmaları Devam Ediyor

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde 2016 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Programı 11 Temmuz- 30 Eylül 2016 tarihinde başlatılmasına karar verilmişti.        

İl Müdürlüğü tarafından Siirt Merkez de Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, ilçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından aşılama çalışmalarına başlanmış olup, Sonbahar aşılama programı sonuna kadar en az 20.615 büyükbaş hayvanın  şap aşısı ile aşılanmasını hedeflemekte.

Şap Hastalığı, hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında özellikle genç hayvan ölümleri, süt veriminde % 15 ve et veriminde % 10 düşme, üreme performansında düşme, ticarete getirilen kısıtlamalar sayılabilir. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup % 80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıkla mücadelede altı ay aralıklarda yılda iki defa aşılamanın büyük önemi vardır. Hastalığa yakalanan hayvanlarda yüksek ekonomik kayıpların yanı sıra tedavi masrafları da yetiştiriciyi sıkıntıya sokmaktadır.

Şap aşısı yaptırılması zorunlu bir aşıdır. Aşılamayı yapacak personele yardımcı olmak için muhtar ve yetiştiricilere haber verildiğinde hayvanlarını hazır tutmaları gerekmektedir. Daha fazla bilgi almak isteyen yetiştiricilerin merkezde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne, ilçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurabilirler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER