"Son Umut" Diye Başladıkları İşte Siparişlere Yetişemiyorlar
TarımAfyonkarahisar'da daha önce yaptıkları işlerde umduklarını bulamayan üç ortak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle küçük bir beldede başladıkları istiridye mantarı yetiştiriciliğinde kısa sürede başarılı oldu
Afyonkarahisar'da üç girişimci, daha önce yaptıkları işlerde umdukları bulamayınca "son umut" diyerek başladıkları istiridye mantarı yetiştiriciliğinde kısa sürede başarılı sonuçlar elde etti.
Çıkrık beldesinde yaşayan Tuncay Temirkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşları Şerafettin İnan ve Süleyman Özen ile hayvancılıkta zarar edince yeni bir iş arayışına girdiklerini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle daha önce hayvan yetiştirilen ahırda istiridye mantarı üretimine başladıklarını anlatan Temirkaya, şöyle devam etti:
"İşe başlarken mantar yetiştiriciliği konusunda internette araştırma yaptık. Yaklaşık 40 bin lira masraf yaparak bu işe başladık. Yaklaşık bir ayda kurduğumuz işletmede ciddi verim aldık. Küçük sermayeler ile bu iş rahatlıkla yapılabilir. Bizim gibi ahırda değil de daha küçük alanlarda başlanabilir. Biz 160 metrekarelik alanda üretim yapıyoruz, sanayi tipi cihazlarla çalışıyoruz ama küçük, ev tipi ısıtıcılarla ve klimalarla da yapılabilir. Böylece acemilik dönemi atlatılabilir."
- "Büyükşehirlere ulaşım noktasında çok yakınız"
Temirkaya, tesiste günlük ortalama 30-50 kasa ürün aldıklarını, 2-3 ay arasında bunu daha da artırmayı planladıklarını dile getirerek şunları söyledi:
"Mantarın toptan fiyatı 6-7 lira arasında değişiyor. Perakende fiyatı 10 liraya kadar çıkıyor. İstiridye mantarının pazar sıkıntısı yok. Biz şu anda pazarlamacıya ve toptancılara ürün yetiştiremiyoruz. Bu sektörün önünün açık olduğunu düşünüyorum. Afyonkarahisar'ın, yolların kesiştiği noktada olduğu için lojistik açıdan avantajları var. Büyükşehirlere ulaşım noktasında çok yakınız. Bu açıdan pazar sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum."
- "Lezzeti ve aroması çok güzel"
İstiridye mantarının diğer mantar türlerine göre pazarlama avantajı bulunduğuna işaret eden Temirkaya, "Diğer şapkalı mantarlara göre lezzeti ve aroması daha güzel. Sera domatesiyle köy domatesi gibi. Besleyici değeri nedeniyle özellikle vejetaryenlerin vazgeçemediği ürünlerin başında geliyor." diye konuştu.
Temirkaya, beldede bu alanda üretim yapan tek işletme olduklarını, birçok köylünün kendilerinden mantar yetiştiriciliği hakkında bilgi almaya başladığını aktardı.
Çıkrık Belediye Başkanı Lokman Çetinaktı da beldede üretime başlayan üç girişimciyi tebrik ederek bunun sadece tahıl üretimi ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticiler için alternatif ürünlere yönelme noktasında teşvik edici olacağını kaydetti.
İlginizi Çekebilir