© Tarım Pusulası 2021

Sökeli çiftiler yağışlardan memnun

AYDIN’ın Söke İlçesi’nde bu yıl metrekareye düşen yağmurun 725 kilogram olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, bağar aylarında da yağacağı dikkate alındığında, durumun üreticiler açısından memnun edici olduğunu söyledi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası’nda metrekareye düşen yağmur miktarı ile ilgili basın açıklaması yaptı. 2015 yılında Eylül ayında yağış olmadığını belirten Kocabaş, Ekim ayında ise metrekareye 295 kilogram yağış düştüğünü hatırlattı. Kasım ayında metrekareye 90 kilogram yağış düşerken, yine Aralık ayında yağış olmadığını dile getiren Kocabaş, "Ocak ayında metrekareye 300 kilogram gibi çok iyi bir yağış oldu. Bugün itibariyle de Şubat ayında da metrekareye 40 kilogram yağış düştü. Toplamda ise Eylül ayından bugüne kadar ortalama metrekareye 725 kilogram yağış düştü. Bu ortalama geçtiğimiz yıllarda 600-700 kilogram yağış ortalaması olan Söke Ovası’nda memnun edicidir. Daha ilkbahar yağışları var. Baharda yağacak yağışlarla birlikte tahmini bin kilogram gibi bir yağmur düşmesini bekliyoruz. Söke Ovası için bu yağışların iyi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin bazı kesimlerinde buradaki yağışları pek göremiyoruz" dedi.

"YAĞIŞIN AZI KARAR ÇOĞU ZARAR" 

Söke’deki üreticilerin en büyük avantajının Büyük Menderes Havzası üzerindeki barajlarda bulunan su miktarı olduğuna değinen Kemal Kocabaş "Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü’nden elde ettiğimiz bilgiye göre de barajlardaki su seviyesi uzun yıllardır yaşanan su seviyesinin üzerinde olacak. Çiftçilikle uğraşan üreticilerin suyla ilgili bir sorunu olacağını düşünmüyoruz. Bölgemiz yeteri miktarda yağış aldı. Elde edilen yağış Söke için iyi olsa da Aydın’ın üst kısımları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İnşallah bölgemizdeki bu yağışlar biraz daha devam eder ve ekili alanlarımız ve barajlarımızda su sıkıntısı yaşamayız" dedi. 

Kocabaş ayrıca her yıl yağan yağmurların Büyük Menderes Nehri’nde taşkınlıklara neden olduğunu ve yapılan ıslah çalışmaları sayesinde taşkın ve su birikintisi meydana gelmediğini ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda taşkın sulardan ektiğimiz buğday, fi ve pamuk gibi birçok ürün sudan aşırı derecede zarar görüyordu. Yağışın azı karar çoğu zarar" dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER