© Tarım Pusulası 2021

Soğuk hava meyveyi vurdu yüzde 30 kayıp bekleniyor

''

Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı, erken çiçek açan meyveleri vurdu. Nisan ortasında yağan kar sonucu görülen don olayı, özellikle kiraz, erik ve üzüme ciddi zarar verdi.

Bu durumun, bazı meyvelerde yüzde 30’a varan oranlarda rekolte kaybına yol açacağı belirtiliyor. Ege Bölgesi’nde bağların yüzde 90’ının uyandığı, don yüzünden büyük zararlar oluştuğu ifade ediliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, özellikle kiraz, üzüm ve eriğin soğuklardan etkilendiğini belirterek, “Soğuk havanın ne kadar zarar verdiğini, ancak önümüzdeki hafta göreceğiz. Meyvede sıkıntı olacağı şimdiden aşikâr. Bölgemizdeki kiraz, erik ve üzümde yüzde 30’a varan oranda kayıp getirecek.” dedi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman ise son günlerde yaşanan soğuk havalara karşı çiftçileri uyardı: “Don olayının gerçekleşmesi için geç bir tarih değil. Diğer yıllara göre ekstrem bir yıl yaşıyoruz, çiftçi önlem almalı.” Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyen don olayı Ordu ve Giresun’un yüksek kesimlerindeki fındık bahçelerinin tehlike altında olduğu belirtiliyor. Bu sebeple geçen yıl olduğu gibi bu sene de fındık rekoltesinde düşüş bekleniyor. Bu aylardaki soğuk ve don olaylarının özellikle meyve ağaçları için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, “Nisan ayındaki kar yağışı ve soğuklar, bahar meyvelerinde özellikle kiraz, erik, badem, kayısı gibi erken çiçek açan ağaçlarda ciddi sıkıntı doğuracak ve rekolte düşüşüne yol açacak. Ne kadar zarar olduğunu önümüzdeki hafta göreceğiz ancak meyvede yüzde 30’a varan oranda bir kayıp tahmin ediyoruz. Şu anki soğuklar Ege, Çukurova ve Akdeniz bölgelerinde çiçeklenme dönemindeki meyveler için büyük tehlike. Sebze ekilişleri henüz başlamadığı için herhangi bir risk yok. Zarar daha çok bahar meyvelerinde.” diye konuştu. Çiftçilere mutlaka tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulunan Seyyar, “TARSİM’e verilen paralar büyük değil. Doğal afetler karşısında üreticiler çaresiz ve güçsüzdür, dolayısıyla tedbir almakta fayda vardır.” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman, don olayına karşı maliyeti düşük yöntemler olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu: “Lastikler yakılarak tarlaya konulduğunda ısı artar. Bu birinci yöntem ama bizler bu yöntemi fazla önermiyoruz. Diğer bir yöntemse bahçelerdeki yağmurlama sistemi çalıştırılabilir. Bir başka yöntem de izolasyon sistemi. Bu dönemde çiftçinin alması gereken tedbirler bunlar.”

‘ÜZÜM BAĞLARINDAKİ ZARAR YÜZDE 80’

İzmir Ziraat Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, soğukların üzüme ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti. Çiftçi, kiraz, erik ve üzümün birinci derecede risk taşıdığını belirtti. Manisa Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, son yaşanan don olayının üzüm bağlarında yüzde 30 ile 80 arasında zarara yol açtığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER