Soğuk hava, meyve sebze fiyatlarını artırdı
TarımRusya'nın ithalat yasağının ardından düşüş beklenen sebze ve meyve fiyatlarında 'don' etkisi baş gösterdi. Antalya'da dondurucu soğukların ardından toptancı hallerine ürün girişinin azalması nedeniyle sebze meyve ürünleri yüzde 7 ile yüzde 85 arasında değişen oranlarda artış gösterdi.
Rusya'nın ithalat yasağının ardından düşüş beklenen sebze ve meyve fiyatlarında "don" etkisi başbgösterdi. Antalya'da dondurucu soğukların ardından toptancı hallerine ürün girişinin azalması nedeniyle sebze meyve ürünleri yüzde 7 ile yüzde 85 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. Antalya Toptancı Haller Müdürü Demir, "Aslında bu artış normal. Mevsim ocak, örtü altı ürünleri tükeniyor. Örtü altı ürünün yetiştirilmesi zahmetli, havaların da etkisiyle üründe zayiat olunca fiyatlarda yükselme meydana geldi" yorumunu yaptı.
Antalya'da dondurucu soğukların ardından toptancı hallerine ürün girişi azaldı, fiyatlar ise geçen aya göre yüzde 7 ile yüzde 85 arasında artış gösterdi.
Antalya'da yaklaşık 2 haftadır etkisini sürdürün soğuk hava koşulları örtü altı alanları ve üreticileri de etkiledi.
Sera sahipleri dondurucu soğukla mücadele ederken, seralarına kurdukları soba ve yağmurlama sistemleriyle dona karşı önlem almaya çalışıyor.
Buna rağmen bazı üreticilerin ürünlerinde soğuk havalar nedeniyle zayiat oluştu.
AA muhabirine açıklama yapan Antalya Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir, Türkiye'nin en büyük hallerinden biri olan Antalya Toptancı Hali'nden İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 81 ile sebze ve meyve gönderildiğini söyledi.
Kış döneminde hale günlük 7-8 bin çiftçinin 2 bin 500-3 bin ton sebze meyve getirdiğini belirten Demir, "Son 3-4 gündür hale gelen ürün miktarında azalma oldu. Günlük ortalama 2 bin 500-3 bin ton sebze meyve gelirken soğuk hava nedeniyle bin 500-2 bin ton ürün gelmeye başladı" ifadesini kullandı.
"ÜRÜN MİKTARINDAKİ AZALMA FİYATLARI ARTIRDI"
Ürün miktarındaki azalmanın fiyatları artırdığını vurgulayan Demir, "Aslında bu artış normal. Mevsim ocak, örtü altı ürünleri tükeniyor. Örtü altı ürünün yetiştirilmesi zahmetli, havaların da etkisiyle üründe zayiat olunca fiyatlarda yükselme meydana geldi" diye konuştu.
Demir, Antalya Toptancı Hali'nden ihracatla birlikte günlük 40-50 tırın ve 100'e yakın kamyonun çıkış yaptığını ve Türkiye'nin 81 iline yaş sebze meyve ulaştırıldığını bildirdi. Demir, "Kış dönemi fakat ulaşımda bir sıkıntı yok. Araçlar rahatlıkla ulaşıyorlar. Bir tek Güneydoğu'ya gidişlerde ufak tefek aksamalar oluyor. Fiyat artışı ürün azlığına bağlı" dedi.
Ocak ayı boyunca fiyatların düşmesini beklemediklerine işaret eden Demir, fiyatların şu anki seyrini koruyacağını dile getirdi. Çiftçilerin seralardaki ısıyı eksi derecelere düşürmemek için büyük mücadele verdiğini belirten Demir, ister istemez zayiatın da olduğunu kaydetti.
PAZARIN EN PAHALI ÜRÜNÜ KURU SARIMSAK
Bu arada, Antalya Toptancı Hali'nde meyve sebze ürünleri, aralık ayına göre yüzde 7 ile yüzde 85 arasında değişen oranlarda artış gösterdi.
Geçen ay kilogramı 1,5-2 liradan satılan dolma biberin fiyatı 1,3-1,5 lira, 2,3-2,8 liradan satılan kapya biber 0,50-0,60 lira, 2-2,5 liradan satılan sivri biber 1,2 lira, 4-4,5 liradan satılan kıl sivri biber de 2,5-3 lira arasında arttı.
Aralıkta kilogramı 1,5-1,9 lira arasında değişen fiyatlarla satılan domates 3,5 liraya, 3,5-4 lira arasında satılan çeri domates 5 liraya, 2-2,5 lira arasında satılan kokteyl domates de 3,80 liraya kadar yükseldi.
Geçen ay kilogramı 3,3-3,8 lira arasında değişen fasulye 7 liraya kadar yükseldi. Hıyar fiyatları kilogramda ortalama 0,80 kuruş, kabak fiyatları 1 lira, patlıcan fiyatları 1,5-2,3 lira artış gösterdi.
Sezonun ilk örtü altı çileği de kilogramı 8-9 liradan satışa sunulurken, halin en pahalı ürünü kilogramı 15 liraya kadar yükselen kuru sarımsak oldu.
FİYATI AZALAN TEK ÜRÜN PORTAKAL
Patates fiyatları geçen aya göre değişmezken, fiyatı düşen tek ürün portakal oldu. Geçen ay 0,80-1,20 liradan satılan sıkmalık portakalın kilogram fiyatı 50 kuruşa düştü.
İlginizi Çekebilir