Siyez Buğdayı Seleksiyon Islahı Protokolüne İmzalar Atıldı
TarımKastamonu'nun İhsangazi, Seydiler, Merkez, Devrekâni, Ağlı, Araç, Daday ve Taşköprü ilçelerinde yetiştirilmekte olan Siyez Buğdayının, sahip olduğu üstün besin değeri özelliğiyle önemli bir bitki gen kaynağı olmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir ıslah çalışması yapılmamasından dolayı tescilli bir çeşidi bulunmamaktadır. Bu sebeple sertifikalı tohumluk üretimi yapılamadığı gibi 'Coğrafi İşaret Belgesi' ile koruma altına alınamamıştır.
Kastamonu Üniversitesi Sürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından, "Siyez Buğdayında Seleksiyon Islahı İçin Başlangıç Materyalinin Oluşturulması" projesi hazırlanmış olup projenin yürütülmesinde proje ortağı olan Kastamonu Üniversitesi, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu proje Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından desteklenmektedir.
Protokol imza törenine Kastamonu Milletvekili Hakkı KÖYLÜ, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mevlüt ŞAHİN, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci TÜZEMEN, Sürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Servet KEFİ, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet DENİZ, İhsangazi İlçe Müdürü Engin BIYIKLI ve İl Müdürlüğü personeli Dr. Burcu EMEKSİZOĞLU katıldı.
Protokol imzalama sırasında kısa bir konuşma yapan Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mevlüt ŞAHİN şunları dile getirdi. " İnşallah bu Siyezi daha verimli hale getirebiliriz. Siyezi ıslah ederek daha iyi özelliklere sahip olarak tüketiciye sunabiliriz. Bu protokolün hayırlara vesile olmasını, ülkemiz ve bölgemiz için çok faydalı olmasını diliyorum" dedi.
İl Müdürü Osman YAMAN konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada; "Çiftçilerimiz uzun yıllardır Siyez Buğdayını ekip işliyor, İlimizde 7835 dekar alanda siyez buğdayı ekilerek bunun karşılığında 1959 ton yürün elde ediliyor. İlimizde siyez buğdayı ekilişinin % 70'i İhsangazi ilçemizde yapılıyor. Yani İhsangazi siyez buğdayının ağırlık merkezidir. Bunun yaklaşık % 60'ı işlenerek bulgur, un, ezme, ekmek ve erişte yapılıyor. Seydiler ilçemizde Bakanlığımızın destek verdiği iki işleme tesisi bulunmaktadır. Taşköprü İlçemiz Sarımsak ile, Tosya çeltik ile, Devrekani-Seydiler patates ile ve İnebolu-Abana-Bozkurt kestane ile anılmaktadır. Biz siyez buğdayı konusuna dikkat çekmek ve gerekli çalışmaları başlatmak için 8 Aralık 2015 tarihinde İhsangazi ilçesinde siyez buğdayı paneli yapmıştık. Protokolü imzalama işi bu güne nasip oldu. Bu projede emeği olan herkese çok teşekkür ediyor, projenin başarılı sonuçlanması için kurum olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi belirtiyor, projenin İlimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Protokol imzalanırken kısa bir konuşma yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN; "Siyez Buğdayındaki likopen oranı domatesten daha yüksek, karoten miktarı havuçtan daha fazla karoten içermektedir. Bozulmamış, değiştirilmemiş binlerce yıldır vasfını koruyan siyezin arz edilmesi ve tüketilmesi gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Enstitüsüne ve Tarım İl Müdürlüğümüze bu konudaki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum, ayrıca desteklerinden dolayı KATSO' ya teşekkür ediyorum. Bu Proje ülkemize ve Kastamonu'ya hayırlı uğurlu olsun, aynı zamanda yeni projelerin başlangıcı olsun" dedi.
Konuşmaların ardından "Siyez Buğdayında (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) Seleksiyon Islahı İçin Başlangıç Materyalinin Oluşturulması Projesi ve Protokolü" imzalandı.
İlginizi Çekebilir