© Tarım Pusulası 2021

Sivil Toplum Örgütlerinden Çiftçiler İçin Destek Çağrısı

İzmir Tarım Grubu, Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği, Tarım Hukuku Derneği, Ulusal Tarım Gıda Birliği, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla ortak açıklama yaparak, çiftçilerin refah düzeylerinin yükseltilmesi çağrısında bulundular. Yapılan açıklamada, “Çiftçilerin ekonomik ve sosyal refah düzeyine erişmeleri ve üretmeye devam etmeleri için tüm halkımızı çiftçilerimize destek olmaya çağırıyoruz.

Unutmayalım; Çiftçi yoksa gıda yok, çiftçi yoksa hayat yok” denildi.

Açıklama şöyle:

“Türkiye için tarım stratejik bir öneme sahiptir. Pandemi süreci ile birlikte tarımın ve çiftçilerin  önemi daha artmıştır. Ne yazık ki çiftçilerimiz hak ettiği yerde değildir.

Çiftçilerimiz emeğinin karşılığını almalı ve refah içinde üretime devam etmelidir.

Bu ülkenin 84 milyon vatandaşını besleyen, reel ekonomisini sürdürmek için girdi tedarik eden, salgın ve iklim krizi tehditleri altında üretimini sürdürmeye çalışan, mesleğine sahip çıkan  çiftçilerimizi koşulsuz şartsız destekliyoruz.

Geleceğimizin güvencesi çiftçi varlığımızı, çiftçimizin sahip olduğu bilgi birikimini kaybetmek istemiyoruz. 

Maalesef, 3 milyon hektar tarım alanını kaybettik, kaybetmeye devam ediyoruz. Çiftçi sayısı azalıyor. Çiftçi yaşı ortalaması 55’e dayanırken, gençleri tarımda tutamıyoruz. Çiftçinin borç yükü son 5 yılda yüzde 92 oranında arttı. Artan borçlanma ve takibe düşme oranları alarm veriyor.

Maliyet ve ürün fiyatları arasındaki makas daralırken, kar oranları düşerken, çiftçiler kendi emeğini hesaba katmadan zarar ederek üretime devam ediyorlar.

Çiftçilerimiz hiç olmadığı kadar yoksul, yalnız ve yorgun.

Ülkemizin ise onlara hiç olmadığı kadar ihtiyacı var. Salgın günlerinde, temiz, yeterli ve çeşitli gıdayı üretme gücümüzün olması, gıda egemenliğimizin sağlanması en kritik konu. Bunun tek teminatı ise çiftçilerimiz.

Türkiye’nin tarımsal potansiyeli, lojistik avantajları ve çiftçi varlığı ile önemli bir üretim merkezi ve rekabet gücü yüksek bir ticari aktör haline gelmesini hedefliyorsak çiftçilerimizin yanında olmalıyız, onlara sahip çıkmalıyız.

2006 yılından bu yana, yasa gereği milli gelirin yüzde 1’i oranında verilmesi gereken ancak verilmeyen destekler nedeniyle alacaklı olan çiftçilere borcumuzu ödeme zamanı. Çiftçimize soluk aldıracak acil destek paketi hazırlanması elzemdir.

Çiftçimize etkin üretim kararını almasını, üretim, hasat ve pazarlama süreçlerini iyileştirmesini, beceri ve bilgisini geliştirmesini, mesleki eğitim ve standartlara ulaşmasını sağlayacak modeller geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Çiftçilerin ekonomik ve sosyal refah düzeyine erişmeleri ve üretmeye devam etmeleri için tüm halkımızı çiftçilerimize destek olmaya çağırıyoruz.

Unutmayalım; Çiftçi yoksa gıda yok, çiftçi yoksa hayat yok.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER