© Tarım Pusulası 2021

Sivas'ta 308 damızlık koç dağıtıldı

Sivas'ta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce küçükbaş hayvan üreticilerine 308 damızlık koç dağıtıldı.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından genel bütçe kaynakları ile uygulanan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında, çiftçi katkılı damızlık koç adayı kura çekimi ve dağıtım töreni Sivas İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Ulaş TİGEM arazisinde bulunan çiftliğinde, İl Müdürü İhsan ASLAN,  Prof.Dr. Behiç ÇOŞKUN, Sivas İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ethem DOĞAN, İl Müdür Yardımcımız Sami TAKCI ve Şube Müdürlerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Üniversiteler (Cumhuriyet Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi) ve Sivas İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği organizasyonuyla yürütülen Halk Elinde Islah Projesi kapsamında seçilmiş olan 80 adet damızlık koç adayı 33 çiftçiye dağıtıldı.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Coşkun ise proje hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti: "Sivas Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin damızlık koç ve keçi yetiştirme çalışmalarına, Cumhuriyet Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi destek veriyor. Yürütülen çalışma kapsamında, bölgedeki koyun yetiştiricileriyle irtibata geçilerek damızlık özelliği taşıyan erkek kuzular alınıp koç bankasına getiriliyor. Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi ile akrabalı yetiştirmenin önlenmesi ve kan değişiminin sağlanarak sürü genetik ve verim değerlerinin, halk elinde ıslah projesi sürülerinin değerlerine yaklaşması hedeflenmektedir. Burada Üniversitelerimiz gözetiminde kontrolleri yapılıyor ve vücut ölçüleri alınarak kuzulara sertifika çıkartıyoruz. Son olarak aldığımız koç adaylarını tekrar koyun yetiştiricilerine dağıtıyoruz. "dedi.

Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan,  yaptığı açıklamada; "İlk olarak 2014 yılında uygulanan projede ülkemizin ilk sertifikalı koç adayları dağıtıldı. Koçlarımız 2006 yılında beri uygulamakta olduğumuz Halk Elinde Islah Projesi kapsamında seçilmektedir. Bu proje ile elde edilmiş üstün damızlık vasıflarına sahip olan ve kırmızı küpe ile belirlediğimiz koç adaylarımızın dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

Projenin süreceğini aktaran ASLAN, " 2004 yılından itibaren farklı adlarla aralıksız olarak yürütülen proje kapsamında bu güne kadar 295 üreticimize 746 Adet koçluk kuzu dağıtılmış olup, yetiştiricilerin aldıkları damızlık koç adaylarını 3 yıl süreyle kullanma mecburiyetinin olduğunu, bu kurala uymayan yetiştiricilere kanuni işlemlerin yapılacağını ifade ederek ve Dağıtılacak koç adaylarımızın üreticilerimize ve ilimiz hayvancılığına büyük bir katkı sağlaması temennisi ile üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz. "dedi.

Tören kura çekimi neticesine göre koç dağıtımı yapılarak sonlandırıldı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER