© Tarım Pusulası 2021

Silajlık Mısırda İkinci Ekim

Ödemiş Ovasında silajlık mısır ekimi ikinci kez başladı.

İlk olarak nisan ayında Ödemiş Ovasında ekilen silajlık mısırın, geçen temmuz ayından bu yana hasat yapılırken, ağustos ayında ikinci kez silajlık mısır ekimi başladı. Hayvancılığın yoğun yapıldığı Ödemiş'te hayvancılık sektörü için birinci sırada gelen ve kaba yem olarak kullanılan silajlık mısırların hasadı kasım ayında yapılacak.

"Yağmur yağarsa mısır ölüyor"

Konu ile ilgili olarak konuşan üreticilerden Mustafa Karamanlıoğlu şunları ifade etti: "Ödemiş Ovasının ikinci sırada yer alan ürünü olan silajlık mısırda ikinci ekimlerimizi yapmaya başladık. Burada en önemli unsur ise mısır toprağa düştükten sonra 4-5 gün içerisinde çıkıyor. Çimlenme döneminde yağmur yağarsa toprak kaymak tutuyor ve mısır çıkamayarak ölüyor. Bunun için hızlı ve yoğun bir şekilde ekim sürüyor. Eskiden bu tarlalarımıza pamuk ve tütün ekiyorduk. Zaman içinde pamuğun ve tütünün ölmesinden dolayı hayvancılık yapmaya başladık. İlk ekimlerimiz nisan ayındaydı. Şimdi o mısırlarımızı hasat yaptık. Aynı şekilde ikinci kez ekim yapıyoruz. İkinci ürünümüzü de kasım ayı ortalarından itibaren hasat edeceğiz. Eğer güz döneminde hava soğuk gider, aşırı yağmur olursa bu mısırlarımızdan istenilen verim alınamaz. Ama hayvancılara yemde katkı sunar."

"Tüm yıl kullanılıyor"

Silajlık mısırın hayvancılığın olmazsa olmazı konumunda olduğunu belirten Karamanlıoğlu, "Ödemiş'te mısır silajı olmazsa hayvancılık bu denli yapılamaz. Hayvancılığın bel kemiği olan mısır silajı üreticinin 365 gün kullandığı en önemli kaba yemidir. Onun için de çok önem arz etmektedir. Kış aylarında yetişmediği için nisan ve kasım ayları aralığında iki kez yetiştirme hedeflerimiz oluşuyor. Toprağımızın verimliliği ve havamızın uygunluğu olmasa bu düşüncemiz olamaz. Birçok üretici kendi yemini kendisi üretmek istiyor. Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de kasımda hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor. Ekilen bu mısırın ise daha çok verimli ve kaliteli oluyor" dedi.

Tohumun paketi 200 TL

Karamanlıoğlu şunları söyledi: "Bugün yurt dışından gelen mısır tohumunun paketinin ortalama fiyatı 200 TL. İçerisinde genelde 50 bin adet mısır tanesi var. Bir paket silajlık mısır tohumu 3,5 dönüm yer ekiyor. Birim olarak ise bir dekar alana 3 kilogram tohum harcanıyor. Silajlık mısırın en önemli unsuru ise sudur. Silajlık mısır bol su istiyor ve hasada kadar sulanıyor. Eğer tarla kiraysa silajlık mısır yetiştirme de dönümde bin TL harcama yaşanıyor. Üreticinin tarlası kendisinin ise tohum, gübre, mazot ve elektrik giderleri ile dönümde 600-700 TL'ye uzanan harcama yaşanıyor. Geçen yıl silajlık mısırın tarladaki fiyatı 15-25 kuruş arasında satıldı. Bu yıl da fiyatlarımız 13-15 kuruş arasında satılıyor, alınıyor. Ödemiş'ten çevre ilçelere de kamyonlarla silaj gidiyor. İkinci dönemde bereketli olsun."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER