© Tarım Pusulası 2021

Sığır Tüberkülozu Hastalığı Var Mı Yok Mu?

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Sığır Tüberkülozu Hastalığı hakkında açıklama yaptı.

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı açıklmada; Son günlerde yerel ve ulusal basın yayın organlarında çıkan Sığır Tüberkülozu ile ilgili haberler asılsız olup; bahsedilen olay Devrekani İlçemizde mevcut bir hayvancılık işletmesinde 2013 yılı Ekim ayında başlayıp 25.09.2014 tarihinde sönüşü yapılan Sığır Tüberkülozu Hastalığı ile ilgilidir. Ancak söz konusu hastalık çıkışı ilgili basın yayın organları tarafından yeni olmuş bir olay gibi lanse edilmek istenmiştir. Belirtilen bölgede son durum itibarıyla salgın hastalık tehlikesi, hastalığın ithal hayvanlardan bulaşması, hayvanların telef olması gibi durumlar bulunmamakla birlikte bölgede güncel hastalık mihrakı da yoktur. İlimiz genelinde Bakanlığımızca belirlenmiş esaslar doğrultusunda hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele, koruyucu ve tedavi edici hayvan sağlığı hizmetlerini yürütülmesi, hayvan refahını sağlayıcı çalışmalar ve hayvan sağlığı ile ilgili karantina hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında tüm çalışmalar İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelince mesai mevhumu gözetmeksizin gerçekleştirilmektedir.

Sığır tüberkülozu, insanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalıktır. Hayvanlarda özellikle akciğer, diğer organ ve dokularda kazeöz (peynirleşme) karakterde tuberküllerin oluşmasıyla belirlenen kronik ve bulaşıcı enfeksiyöz bir hastalıktır.

Hayvanların ahır şartlarının kötü olmasından, barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.

Kesimhanede kesim sonrasında sığır tüberkülozu tespit edilmesi halinde hayvan sahiplerine tazminat ödenir. Sığır Tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede mevcut tüm sığırlarda, tüberkülozunun varlığı yönünden hastalık taraması yapılır. Sığır tüberkülozuyla mücadele kapsamında karantina, kesim ve imha tedbirleri uygulanır. Sığır tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede, sürüye ait altı haftalıktan büyük tüm hayvanlarda tüberkülin testi uygulanıp, pozitif sonuç veren sığırlar şarta tabi kesime sevk edilmektedir.

21.10.2013 tarihinde İlimiz Devrekani İlçesi Kanlıabat Köyünden bir yetiştiricimize ait hayvancılık işletmesinde kesimi yapılan 1 adet büyükbaş hayvanda Devrekani İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelince yapılan otopsi neticesinde Sığır Tüberkülozu hastalığının tespit edilmesi üzerine işletme karantina altına alınmış ve hayvan giriş çıkışı yasaklanmıştır. 01.11.2013 tarihinde işletmede bulunan 38 adet hayvana tüberkülin testi yapılmış ve 6 adet hayvanda tüberküloz hastalığı tespit edilmiş ve Bakanlığımızdan ruhsatlı mezbahalarda kesime sevk edilmiştir.

2013 ve 2014 yılları içerisinde işletmedeki tüm hayvanlara test yapılarak pozitif çıkanlar kesime sevk edilmiş olup, en son 1 Eylül 2014 tarihinde test sonucu işletmedeki tüm hayvanlar pozitif bulunduğundan kesime sevk edilmiştir.

25.09.2014 tarihinde işletmede hastalık söndürülerek mahalinde alınanan tüm karantina tedbirleri kaldırılmıştır. 21.10.2013 – 25.09.2014 tarihleri arasında hastalığın izlenme sürecinde Sığır Tüberkülozu Hastalığını teşhis etmek üzere tüberkülin testi yapılıp pozitif sonuç veren 47 adet hayvan için yetiştiriciye 122.608,03 TL Hayvan Hastalığı Tazminatı Desteği Ödemesi yapılmış olup, hayvanlar 2014 yılında Sığır Tüberkülozu ile Mücadele Yönetmeliği ve ilgili mevzuatlar doğrultusunda Resmi Veteriner Hekim gözetiminde kontrolü olarak kesime sevk edilmiştir. Basınımızda bahsedildiği gibi hayvanların telef olması gibi bir durum söz konusu değildir.​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER