© Tarım Pusulası 2021

Şifa deposunun ıslahı yüzleri güldürdü

İZMİR'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün girişimiyle Bakanlık tarafından projelendirilerek kültüre alınan şevketibostan bitkisinin üreticinin yüzünü güldüren sonuçları, Seferihisar'da düzenlenen Tarla Şenliği ile kutlandı.

Bilinçsiz toplama nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan şifa kaynağı bu bitkinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, Seferihisar, Urla, Çeşme, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Torbalı, Kınık ve Selçuk ilçelerinde uygulama sahaları oluşturuldu. Doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen ve sağlığa faydalarından dolayı İzmirliler tarafından sıkça tüketilen şevketibostan bitkisini ıslah çalışmaları sonuç verdi. Proje hakkında bilgi veren İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, şevketibostan bitkisini yaygınlaştırma çalışmalarının Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğünü ifade etti. Proje sürecinde birlikte çalıştıkları üreticilerin verimden ve elde ettikleri gelirden memnuniyet duyduklarını dile getiren Güldal, "İl Müdürlüğü olarak Enstitümüzle bir anlaşma yaptık. Enstitü tarafından üretilen şevketibostan bitkisine ait tohumların TARGEL personeli aracılığıyla üreticilerimize dağıtacağız. Çiftçilerimizin ürettiği şevketibostanı pazarlaması için İzmir dışında sevkini sağlayacak çalışmaları da başlatacağız" dedi.

İzmir'de şevketibostan adıyla tanınan bitkinin Balıkesir'de Akkız, Bigadiç ve Savaştepe yöresinde Sarıcakız, Konya yöresinde ise Akdiken olarak bilindiğini anlatan Güldal, konuşmasında şevketibostan bitkisinin faydalarına da değindi. Sindirim yolu ile safra kesesi hastalıklarına iyi geldiğini belirten Güldal, iyi bir idrar söktürücü olduğunu ve yaralara da iyi geldiğini söyledi.

2010 Yılında çalışmalarına başlanan projenin sonuçlarını değerlendirmek üzere Seferihisar'da düzenlenen Tarla Şenliğine katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Ben şevketibostanı Diyarbakır'da görev yaparken öğrenmiştim. İzmir'e gelince değerini daha iye anlamış oldum" dedi. Projenin önemine değinen Toprak, "Dışarıdan baktığınızda bir diken gibi gözüken bu bitki, içerisinde insana şifa olarak gelen her türlü içeriği barındırıyor. Bu bitkinin geliştirilmesi, üretilmesi, yaygınlaştırılması, il ve ülke ekonomisine katkı sağlaması istenen bir nokta" diye konuştu. Şevketibostan bitkisinin şifa kaynağı olmasının yanında üretici için de iyi bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Vali Toprak, "Tarım danışmanlarımıza demek ki fırsat verildiğinde, çiftçimizle üretimimizle birlikte önemli üretim hamlelerini gerçekleştirebiliyorlar. 2004 yılında 1000 kişi ile başlayan, her köye bir tarım mühendisi, veteriner personel verilmesi konusu ama şimdi geldiğimiz noktada bugün itibariyle ülkemizde 10 bin kişiye ulaşıldı. Bugün iftihar ediyoruz. Bu proje önemli bir proje ve sonuçları da güzel" dedi. Şevketibostan üretimine teşvik etmek amacıyla üreticilere tohum dağıtılan şenlikte ayrıca, katılanlara kuzu etiyle pişirilen şevketibostan yemeği ikram edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER