© Tarım Pusulası 2021

Sertifikalı Yonca Tohumu Üretiminin Gerçekleşmesi İçin İlk Adımlar Atıldı

Türkiye'nin üçüncü büyük ovası ve yaklaşık 345 bin hektar tarım alanına sahip Muş'ta her yıl ortalama 1.290.000 ton yonca ot üretimi gerçekleştirilmektedir. Buna istinaden ilk kez 2018 yılı üretim sezonunda 'Sertifikalı Yonca Tohumu Üretiminin' yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi tarafından gerekli adımlar atılmaya başlandı.

İl Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektör yardımcısı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın koordinatörlüğünde başlatılan; Sertifikalı Yonca Tohum Üretimi projesi kapsamında Şahin 42 yonca çeşidi; Muş Merkez Özdilek Köyü'nde 100 dekar alanda İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın'ın katılımıyla ekim gerçekleştirildi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, "Sertifikalı tohumların % 90 ve üzerinde çimlenme oranıyla çiftçinin elinde bulunan tohumlardan daha yüksek verim ve kaliteye sahip olduğunu, dolayısıyla çiftçinin daha fazla kazanç elde ettiğini ifade etti. Çolakoğlu; "Yem bitkileri yetiştiriciliği konusunda uzman olan Prof. Dr. Yaşar Karadağ hocamızın İlimizde hem Rektör Yardımcısı hem de Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı olarak göreve başlaması nedeniyle bu gibi konularda elimiz daha da güçlenmiştir. Umarım İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğinde sertifikalı yonca tohumu üretiminde il olarak iyi bir konuma geliriz" dedi.

Muş'un sertifikalı yonca tohumu üretiminde bir merkez haline gelmesi için Üniversite ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğinin çok önemli olduğuna değinen Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, bölgede gece-gündüz arasındaki sıcaklık farklılığı ile geniş üretim parselleri ve sulama imkânlarının kaliteli tohum üretimini kolaylaştırdığına işaret etti. Karadağ: "Bugün ilk olarak Muş'ta Sertifikalı Yonca Tohumu üretiminin yapılması için ilk ekimimizi yapıyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren kurum, kuruluş, çiftçi ve firmalar arasındaki diyaloğun en üst düzeyde olması, üretim için eminim firmaların İlimizi tercih etmesini sağlayacaktır." dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER