SERİN İKLİM TAHILLARI TOHUMCULUK ÇALIŞTAYI YAPILDI
TarımSERİN İKLİM TAHILLARI TOHUMCULUK ÇALIŞTAYI YAPILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tekirdağ Ticaret Borsası ve Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen serin iklim tahılları türlerindeki çeşit ıslahı ile sertifikalı tohum üretimi pazarlama konularında yaşanılan sorunların tartışılması ve belirlenmesi konulu "Serin İklim Tahılları Tohumculuk Çalıştayı " Çorlu ilçesinde bulunan Silverside Otelde yapıldı.
Çalıştayın açılışına Vali Yardımcısı Aydın TETİKOĞLU, TİGEM Genel Müdürü Sn. Mehmet Halis BİLDEN, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Sn. Mehmet SIĞIRCI, İl Müdürü. Zekeriya SARIKOCA, Adıyaman, Şanlıurfa, Kırklareli ve Konya İl Müdürleri, Ticaret Borsası Başkanı Osman SARI ve çalıştay görevlileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA konuşmasında Çanakkale'de ve ülkemizde sektörün durumu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın sertifikalı tohum konusunda verdiği desteklerden söz ederek "2006 yılı sonrası Bakanlığımızın sertifikalı tohumluk kullanımını teşvik etmesiyle tahıl üretiminde fark edilir rekolte artışı olmuştur. 2006 yılına kadar yaklaşık 25.000 dekar olan tohumluk üretimimiz 2015 yılında 80.000 dekara ulaşmıştır ve firmalarımız artık yurt dışına bile tohumluk ihracatına başlamıştır. Bakanlığımız tohumculuk sektörünü güçlendirmek adına; üretici kuruluşlar ile sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimizi desteklemektedir. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimize buğday ve arpa ekimlerine dekar başına 8.5 TL, sertifikalı tohum üreten firmalara buğdayda ton başına 100 TL, arpada ton başına 80 TL destekleme ödemesi yapmaktadır." dedi ve 1980'lerde 3 olan sertifikalı tohum üreten özel firma sayısının günümüz itibariyle 843'ü geçtiğini belirtmiştir.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI yaptığı konuşmada özetle başta ticaret borsaları olmak üzere bütün sektörlerin bir bütün olarak hareket ettiğini, özellikle Tohumculuk sektörünün son yıllarda ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini ve ithalatta dışa bağımlılığın son derece azaldığını ve artık Türkiye'nin tohum ihracatına başladığını söyledi. "Sektörün bu yükselen değerine ciddi manada yardımcı olabilmek için ve sorunları ilk ağızdan dinleyip hep beraber çözüm bulabilmek için bu çalıştayları yapmaktayız. Bunun ilkini Tekirdağ'da yapmak nasip oldu." dedi ve konuşmasını çalıştayın amacı ve neler yapılacağını anlatarak tamamladı.
TİGEM Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Halis BİLDEN konuşmasında tohumculuk sektörünün sıkıntılarını anlattı. Medyada yapılan yanlış yönlendirmelerin tohumculuk sektörüne verdiği zararlara değinen Sn. Genel Müdürümüz; özellikle beslenme konusunda ehil olan öğretim görevlilerinin, tarımsal yetiştiricilik konusunda yapmış oldukları yanlış yönlendirmeler ve tüketicilerde oluşturdukları algıların tarım sektörüne vermiş olduğu zararlar konusunda örnekler verdi. TİGEM'in Türkiye tohum sektöründeki rolü ve önemi hakkında bilgiler veren Sn. Mehmet Halis BİLDEN, sertifikalı tohum kullanımını üzerine yayım faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini belirtti.
İki gün süren çalıştayda iki ana çalışma grubunda Serin iklim tahıllarında sertifikasyon sistemi, Tarla kontrolü ve tarla kontrol raporlarının hazırlanması, Partilendirme, numune alımı ve etiket uygulamaları, Sertifikalandırma, Sertifikalı tohum pazarlaması, Yetkilendirme ve Piyasa Denetimi, Tohumluk İthalat ve İhracat uygulamaları, Sertifikalı Tohum Kullanım desteği uygulaması, Sertifikalı Tohum Üretim desteği uygulaması, Yetki Devri Yapılan Özel Laboratuvarların değerlendirilmesi konularında çalışmalar yapıldı.
İkinci günün ardından sonuç raporlarının Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmet BAŞER tarafından okunmasının ardından Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Sn. Mehmet SIĞIRCI "Bu sonuç raporları bize ciddi yol gösterici olacaktır. Maddelere şöyle bir baktığımızda çoğu uygulanabilir gibi görünüyor. İnşallah iyi bir değerlendirmeyle hep birlikte güzel sonuçlara ulaşırız. Emeği geçen tüm katılımcılara teşekkür ederim."dedi.
Kapanış konuşmasında İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA "İlimiz bir bakanlık çalıştıyımıza daha ev sahipliği yapmıştır. İnşallah yaptığımız bu çalıştay, tohum üretimi ve ticaretinde önemli bir yerde bulunan ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olur. Sonuçları açısından sektöre yol gösterici olur. Çalıştıya katkılarından dolayı emeği geçenlere ve katılımcılarımıza teşekkür ederim." dedi.
İlginizi Çekebilir