Serikli Çobanlar Sertifikalarını Aldı
TarımGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI, TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (İŞ-KUR), TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN SÜRÜ YÖNETİMİ ELEMANI BENİM PROJESİ KAPSAMINDA SERİK İLÇE MERKEZİ İLE TÖNGÜŞLÜ KÖYÜNDE DÜZENLENEN KURSU TAMAMLAYAN 41 KURSİYERE SERTİFİKALARI VERİLDİ.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞ-KUR), Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilen Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi kapsamında Serik ilçe merkezi ile Töngüşlü köyünde düzenlenen kursu tamamlayan 41 kursiyere sertifikaları verildi.
Törene Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Mehmet Ece, İlçe Emniyet Müdürü Fatih İnceyavuz, Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Şube Müdürü Neva Akçayır, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Mal Müdürü Yusuf Koç, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz, Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk ile çok sayıda üretici katıldı.
Ülke genelinde geçen yıl 5 bin 400 kişinin kurslara katıldığını aktaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı kursa katılım bakımından Antalya’nın payının yüzde 10 olduğuna dikkat çekti. Dallı, "Antalya’da geçtiğimiz yıl düzenlenen kurslar ile bu yılki kursların tamamlanması ile 700 üzerinde üreticimiz eğitim almış olacak. Bunda İl Müdürlüğümüzün, üreticilerimizin yoğun ilgisi ile Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği destekleri etkili oldu. Tabi aslında bunun çok önemli başka bir sebebi daha var. Biz Yörük kültüründen geliyoruz. Ve meslek olarak bunu devam ettiriyoruz. Bu ilginin asıl kaynağı bu" dedi. Kursun önemine dikkat çeken Dallı, "Biz istiyoruz ki çobanlarımız yaptığı işi daha bilgili bir biçimde yapabilsin. Hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini, edindikleri bilgilerin ışığı altında, daha bilinçli bir şekilde yürütebilsinler. Kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığı daha cazibeli bir meslek haline gelsin" diye konuştu. Sürü yönetimi eğitimi almış kişileri istihdam eden sürü sahiplerine 5 bin Türk Lirası destek verildiğini hatırlatan Dallı, 2014 yılında Antalya’da 14 kişinin bu destekten faydalandığını söyledi.
Hayvancılığın Antalya için önemine işaret eden Dallı, "Antalya her ne kadar tarım ve turizm kenti olarak nitelendirilse ve bitkisel üretimi ile ön planda olsa da aslında hayvansal üretimde de çok önemli konumda. Antalya bir milyon üzerindeki küçükbaşı ile Türkiye 5’incisi bir kent. Ayrıca 170 bin büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Kendimize özgü ve kültürümüzü yansıtan çeşitlerimiz var. Yöremize ait Honamlı keçisi var. Bununla ilgili ıslah projesini yürütüyoruz. Proje ile üreticilerimizin sürülerindeki yüksek kapasiteli ve verimli hayvanları seçiyoruz. Zayıf hayvanları ise sürüden ayırmak ve üreticimize destek vermek suretiyle yanlarında oluyoruz" diye konuştu.
Bakanlık olarak üreticilere önemli miktarda destekleme ödemesi yapıldığına işaret eden Dallı, 2012 yılında Antalya genelinde 68 milyon Türk lirası, 2013 yılında 97 milyon Türk Lirası ödeme yaptıklarını kaydetti. Dallı, kesinleşmemekle beraber 2015 yılında 106 milyon Türk Lirası civarında destek verileceğini aktardı.
Üreticilerin bilgilenmeleri noktasında eğitim ve yayım faaliyetlerine devam ettiklerini ve bu kapsamda iki gece bir gündüz çiftçi eğitimleri kapsamında 2014 yılında 38 bin çiftçiye eğitim verildiğini belirten Dallı, eğitimlerde Bakanlığın uygulamaları, yetiştiricilik bilgileri, hastalık ve zararlılarla mücadele, desteklemeler gibi pek çok konuda bilgi aktarıldığını kaydetti. Antalya’nın tarım açısından çok önemli bir kent olduğuna işaret eden Dallı, üreticilerin her zaman yanında olduklarını ve köylerde istihdam edilen 272 ziraat mühendisi ve veteriner hekimle hizmet verdiklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları teslim edildi.
İl Müdürü Ahmet Dallı kepenek giyerek kursiyerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
İlginizi Çekebilir