© Tarım Pusulası 2021

Şekerpancarına Özel Gübre İle Verim Yüzde 65 Katlandı

GÜBRETAŞ’ın şekerpancarı tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya’nın Çumra ilçesinde yaptığı örnek uygulama sonucu, dekar başına 10 ton üzeri hasatla il ortalamasına oranla yüzde 35, Türkiye ortalamasına göre ise yüzde 65 üzerinde verime ulaşıldı.

GÜBRETAŞ’ın şekerpancarı tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya’nın Çumra ilçesinde yaptığı örnek uygulama sonucu, dekar başına 10 ton üzeri hasatla il ortalamasına oranla yüzde 35, Türkiye ortalamasına göre ise yüzde 65 üzerinde verime ulaşıldı.

Çumra ilçesinde bir önder üreticiye ait 10 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Hasat Günü etkinliğinde paylaşıldı.

İçeriçumra Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Vekili Musa Takımcı, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü Mücahit Asalıoğlu, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Çumra Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürü Fatih Demirci ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Sait Gezgin’in yanı sıra çok sayıda üretici de katılım sağladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri şirketlerinden GÜBRETAŞ, geliştirdiği yenilikçi ürünlerinin yanı sıra özellikle bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleriyle de tarım sektörü için katma değer üretmeye devam ediyor. Geliştirdiği 20’ye yakın “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşidi ile tarımda verimlilik ve kaliteyi artırmayı hedefleyen GÜBRETAŞ, bu gübrelerin sağladığı sonuçları göstermek üzere Türkiye’nin farklı illerinde model üretim alanları kuruyor. Toprak analizine dayalı bitki besleme programlarının uygulandığı bu arazilerdeki sonuçlar ise hasat döneminde yapılan etkinliklerle bölgedeki bilinçli üreticiler ile paylaşılıyor.

Konya’nın Çumra ilçesindeki şekerpancarı arazisinde düzenlenen hasat günü etkinliğinde, GÜBRETAŞ’ın uzman ziraat mühendislerinin toprak analiz sonuçlarına göre hazırladığı araziye özel bitki besleme programı sayesinde elde edilen sonuçlar paylaşıldı. Arazideki model uygulama sırasında GÜBRETAŞ’ın şekerpancarına özel geliştirdiği gübre kullanıldı.

Şekerpancarında yüksek verim

Şekerpancarında dekar başına 6,1 ton olan Türkiye verim ortalaması, 2018 TÜİK verilerine göre şekerpancarı üretiminin lideri Konya il genelinde 7,2 ton ve etkinliğin yapıldığı Çumra ilçesinde ise 7,6 ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl GÜBRETAŞ’ın uygulama yaptığı Çumra’daki bilinçli üreticinin arazisinde ise dekar başına 10 ton üzeri hasatla bölge ortalamasına oranla yüzde 35 ve Türkiye ortalamasına göre yüzde 65 üzerinde verime ulaşıldı.

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında, Türkiye'de ve yurtdışında kurdukları model üretim alanlarındaki hasatta yüksek verim alındığını ve bunun sonuçlarını Hasat Günü etkinlikleriyle paylaşıldığını söyledi.

Yumaklı, GÜBRETAŞ'ın şekerpancarı tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla geliştirdiği özel gübreyi Çumra’daki model üretim alanında uyguladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Pancarda, dekar başına 10 ton üzeri hasatla il ortalamasına oranla yüzde 35 ve Türkiye ortalamasına göre yüzde 65 üzerinde verim elde edildi. Bu sonuçlar da açıkça gösteriyor ki etkin gübreleme ve bilinçli tarım yöntemleri ülkemizdeki tarımsal üretim için çok önemlidir. GÜBRETAŞ olarak çiftçilerimizin bilinçlenmesini ve bol ve bereketli bir hasat geçirmelerini çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda uzman ziraat mühendislerimiz model arazilerimizde çalışıyorlar. Yurt genelindeki tüm çiftçilerimiz GÜBRETAŞ Üretici Danışma hattını arayarak veya ücretsiz mobil uygulamamız EGP'yi indirerek tarımsal danışmanlık hizmeti alabiliyorlar.”

Etkinlikteki konuşmasında sonuçlardan memnuniyetini dile getiren arazi sahibi Hasan Erdem Gökkaya’ya bilinçli tarım faaliyetlerinden dolayı plaket takdim edilirken, katılımcılar hep birlikte arazideki verimi yerinde inceledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER