© Tarım Pusulası 2021

Şekerimiz düştü

Sanayiciler ihraç ettikleri çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ürünler için ihtiyaç duydukları ‘C’ tipi şekeri devletten temin edemeyince ithalata izin çıktı. Şeker Kurumu şeker üretiminin az olduğunu doğrularken, gerekirse güvenlik için elde tutulan ‘B’ şekerini ‘C’ şekerine aktarılabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’de geçen yıl şeker pancarından çıkan şeker miktarının düşüp, şeker üretimi 2.2 milyon tondan 2 milyon tona gerileyince sanayici şeker ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldi. Çikolata, bisküvi, lokum gibi ürünler için sanayicinin ihtiyaç duyduğu ‘C’ tipi şekere ulaşamadıklarını ifade eden şekerleme üreticileri ihracatın sekteye uğramasının sözkonusu olduğunu, bu yüzden şeker ithalatına izin verildiğini belirtti. Türkiye içinde evde veya sanayide kullanılan ‘A’ tipi şekerde ise sıkıntı olmadığı söyleniyor.
Sanayici şeker pancarından üretilen ‘C’ tipi şekerin büyük bir bölümünü devlete ait Şeker Kurumu’nun temin ediyor. Son bir haftadır Şeker Kurumu’ndan yeterince şeker alamadıklarını söyleyen sanayiciler, “Şeker Kurumu aynı zamanda piyasayı denetleyen ve düzenleyen kurum. Şeker olmadığı için bizi özel sektöre yönlendiriyor. Özel sektör de fırsatçılık yapıp fiyatı ton başına 400 dolardan 650 dolara çıkardı” diye konuştu.

YOLSUZLUĞA YOL AÇAR

Tüm sektör temsilcilerinin yer aldığı Ekonomi Bakanlığı müsteşarının da bulunduğu toplantıda dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithalatının önünün açıldığını belirten Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, geçen yıl 300 bin ton ‘C’ tipi şeker kullandıklarını, son bir haftadır ise üreticiler olarak şeker bulamadıklarını belirtti. Mete, “C tipi şeker sanayiciye veriliyor. Bu bir kod. Bu şekerin tonuna ihracatçı 400-500 dolar para ödüyor. Geçen yıl alınan toplam şekerin maliyeti ise 150 milyon doları buluyor. Bu şekerden 2.7 milyar dolarlık ihracat yaptık. Türk şeker fabrikalarından şekerimizi tedarik ediyoruz” dedi. Şeker fabrikalarının elinde kendilerine verecekleri şeker kalmadığını iddia eden Mete, “C tipi şekeri başka yerden tedarik etmememizi istediler. Ancak ithalat yolsuzluğa yol açar. Eğer ithalat yolu açılırsa 1 milyon ton şeker Türkiye’ye girer” diye konuştu. Şimdi ithalat için harekete geçseler 2 ayda ancak şekerin geleceğini belirten Mete, ithalatın devlet eliyle yapılmasının gerektiğini söyledi.

YÜKSEK FİYAT İSTİYORLAR

Şeker stoklarının üretim eksikliğinden dolayı bittiğini belirten Mete, “Şeker kurumunda bu bilgiler aylar öncesinden mevcuttu. Ancak bize daha geçen hafta bildirdiler. Konya Şeker’in elinde 23 bin ton C tipi şeker var. Şeker fabrikaları da özel sektöre yönlendiriyor. Şu anda fiyatlar 440 dolar seviyesinde. Ancak 650-700 dolar sanayicilere fiyat çekiyorlar. 4 ay öncesinden bilmelerine rağmen Şeker Kurumu somut adımlar atmadı. Bu kurumun yönetiminde olan firmalar aynı zamanda şekerleme üreticisi. Burada haksız rekabet alanı oluşuyor. Onlar aylar öncesinde bu durumu öğrenip önlem alabildiler” iddialarında bulundu.

DEVLETTEN ALMAYA DEVAM EDELİM

ŞEKERLİ Mamül Sanayicileri Derneği ve Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Şeker üretiminde verim düşünce bir sıkıntı oluştu. Kuraklık, dondan dolayı bu durum yaşandı. Şu anda şeker bulmakta zorlanıyoruz. Özel sektör yüksek fiyatlardan satmaya çalışıyor. Eğer ithalat ile bu iş çözülecekse devlet eliyle yapılması gerekiyor. Şeker Kurumu’na ithalat müsaadesi verilirse bu iş fazla büyümeden kapanabilir. Sektör olarak şekeri devletten almak istiyoruz” diye konuştu.

TOPLAM AÇIK 200 BİN TON

ŞEKER Kurumu’nun piyasayı düzenleme ve denetleme hakkına sahip olduğunu ifade eden Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, “Şeker fabrikalarının yasal olarak ‘C’ tipi şeker üretmek gibi bir zorunluluğu yok. Ancak geçen yıl Kasım-Aralık aylarında şekerli mamül üreticisinin ihtiyacı olan ‘C’ tipi şekerde bir sıkıntı olabileceğini gördük. Bunun üzerine üretici şirketleri topladık. Çiftçilere ‘C’ tipi pancarı ürettirmek için mutabakat sağladık. ‘C’ tipi şeker ucuz olduğu için çiftçi de üretmek istemiyor” dedi. Sanayicilerin büyük bir kısmının kamu kurumu olan Türk Şeker’den aldığını söyleyen Tekin, “Şu ana kadar Türk Şeker 95 bin tonluk ‘C’ tipi şeker aktarımını yaptığını, daha fazla aktarmayacağını açıkladı. Toplamda 300 bin tonluk ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde açık ortaya çıkıyor” dedi. Ülke içinde şeker konusunda bir sıkıntı olmayacağını söyleyen Tekin, “Yurtiçinde ‘A’tipi şeker kullanılıyor. Ev tüketimi ve Türkiye’de tüketilecek bisküvi, çikolata gibi ürünlerde kullanılıyor. Bunda bir sıkıntı yok. Gerekirse kurum olarak güvenlik gerekçesiyle elimizde tutulan ‘B’ tipi şekeri, ‘C’ tipi şekere de aktarabiliriz” dedi. Önceki yıl 2.25 milyon ton şeker üretimi olan Türkiye’de 250 bin ton da nişasta bazlı şeker üretimi gerçekleştiğini belirten Tekin, bu yıl ise yüzde 10’luk kayıp yaşandığı bilgisini verdi.

İDDİA EDİLEN FİYATLAR DOĞRU DEĞİL

KONYA Şeker hakkındaki iddialara cevap Anadolu Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Bağcı da, “Şeker Kurumu’nun yönetiminde yer almamızın sebebi kanunlar. En büyük sakkaroz üreticisi olarak kurulda yer alıyoruz. Bizim dışımızda Cargill firmasından da bir temsilci bulunuyor. Burada bulunuyoruz diye iddia edildiği gibi en ufak bir kazanç sağlamıyoruz. Fiyatlar konusunda ise sadece müşterilerime açıklama yaparım. Ancak şunu söyleyebilirim ki iddia edilen fiyatlara ürün satışı yapılmıyor. Ayrıca piyasada ‘C’ tipi şeker konusunda bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum “Türkiye’nin mevcut şeker stokları, yeni sezon şeker üretimine başlanacak 15 Eylül 2015 tarihine kadar tüm ihtiyacını karşılamaya yetecektir” dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER