Şeker krizinin nedeni kota ve yanlış tarım politikalarıdır
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Şeker Yasası ile pancar ve şeker üretimine kota getirilmesi de hem ülke ekonomisine hem üretime hem de buna bağlı hayvancılık dahil tüm sektörlere darbe vurdu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şeker fiyatlarındaki fahiş artışların önlenmesi ve krizin son bulması için 2001 yılında kabu edilen Şeker Yasası ile getirilen pancar ve şeker üretim kotasının kaldırılmasını, üreticilerin desteklenmesini istedi.
"KRİZLERİ İKTİDAR KÖRÜKLÜYOR"
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve kalkınmasında tarımsal ve sanayi üretiminin başat rol oynadığını, AKP eliyle şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin de ülkeyi krize sürüklediğini aktaran Ayhan Barut, "AKP'nin 'üretmeyelim, ithal edelim' anlaşyışı krizleri körüklüyor. Üretim maliyetleri artarken çiftçinin ürünü para etmiyor. Üretim yerine tüketim ve ithalat odaklı ekonomi modeli dünyada kabul görmezken bir tarım ülkesi olan Türkiye'de göz göre göre gıdada krizler iktidar eliyle körükleniyor" dedi.
"ŞEKERDE KOTA KALKSIN"
Ulu Önder Atatürk'ün "Her fabrika bir kaledir" sözünü anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Bir kurtuluş savaşından çıkan Türkiye, gelişme ve kalkınma hamlesini üretime dayandırırken aynı zamanda bilim ve eğitimde seferberlik ilan etmiş, topyekün bir çağdaşlaşma hamlesi başlatmıştı. Bunun ne kadar başarı bir model olduğu çok açıktı. Bu dönemin en önemli adımlarından birisi de şeker fabrikalarının kurulmasıydı. Bu üreten Türkiye'nin gücünü, üretenlerin refahını oldukça arttırmıştı. Maalesef şeker fabrikaları özelleştirilirken dile getirdiğimiz itirazlar dikkate alınmadı. AKP ürettirmeyip tüketimi önceledi. Şeker Yasası ile pancar ve şeker üretimine kota getirilmesi de hem ülke ekonomisine hem üretime hem de buna bağlı hayvancılık dahil tüm sektörlere darbe vurdu. Bugün şekerde yaşanan krizin nedenleri bellidir. Durum çözümsüz değildir. Türkiye’nin pancar üretimi ve buna bağlı olarak şeker üretimine koyulan kota kaldırılmalı, üretim desteklenerek seferberlik başlatılmalıdır. Özelleştirilen fabrikalar yeniden kamulaştırılmalı, bir üretim planı dahilinde çiftçinin pancar ekimindeki serbestliği sağlanmalı, fabrikalar şeker üretimi için devreye sokulmalıdır."
"DESTEKLER ARTTIRILIP ÖDENSİN"
Türkiye'de artan tarımsal üretim maliyetlerinin çiftçiyi çok zora soktuğunu, kuraklığın yanı sıra gübre başta olmak üzere maliyet kalemlerindeki fahiş artış nedeniyle üretimde verim kaybının beklendiğini aktaran Ayhan Barut, "Maalesef geride bırakmaya hazırlandığımız sezonda kuraklıktan olumsuz etkilendi, bu da rekolteye yansıdı. Şimdi çiftçi gübresiz ekim yapıyor. Bu gerçekler gözetilerek tarımsal üretimin sürekliliğinin sağlanabilmesi için tarımsal desteklerinin ödenmesi gerekiyor. Yaşanan krize karşı çözüm için yardım bekleyen çiftçinin imdadına yetişilmeli, üretebilmesi için destek verilmelidir" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir