© Tarım Pusulası 2021

Şeftali Entegre Bahçelerinde Hasat Başladı

Aydın şeftali yetiştiriciliği 15012 da alanda yapılmakta olup, 20983 ton üretim gerçekleşmektedir. (2015, TÜİK).  Şeftali, geç, orta ve erkenci çeşitlerin yetiştirilmesinde uygun olan Aydın ili iklim koşulları nedeni ile özellikle Kuşadası ilçesi üreticilerine önemli bir gelir kaynağı olmuştur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol  Genel Müdürlüğü'nce 2016 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programına alınan Şeftali Entegre Mücadele proje çalışmaları Aydın'da bu yıl başlamıştır. Kuşadası ilçesi Davutlar Mahallesinde 5 üretici ile 8 bahçede 412 dekarlık proje alanda yürütülen çalışmalar sonucunda 485 ton şeftali üretiminin olması beklenmektedir.

Entegre mücadele projelerinin amacı İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dâhilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini gerçekleştirmektir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğünce proje süresince şeftali bahçelerinde görülen başta yaprak bitleri, doğu meyve güvesi, şeftali filiz güvesi, kabuklu bitler, yaprak kıvırcıklığı ve külleme hastalığı ile sezon süresince karşılaşabilecekleri diğer şeftali hastalık ve zararlıların kontrolleri yapılmaktadır. Böylece zararlıların mevsim içindeki ilk çıkışları ve mücadele sezonu boyunca oluşan populasyon yoğunlukları fenoloji ile uyumlu olacak şekilde izlenerek, üreticilere mücadeleye başlama, devam etme ve son verme zamanları konusunda bilgiler verilmektedir. Ayrıca bahçelere asılan şeftali filiz güvesi ( Anarsia lineatella) ve doğu meyve güvesi ( Cydia molesta ) zararlılarının monitör tuzakları da asılarak populasyon takip çalışmaları yapılmaktadır.

Yapılan uygulamalarda öncelikle kültürel önlemler, biyolojik ve biyoteknik mücadele önerilmekte olup son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır.

Proje bahçeleri erkenci ve geçci eşitlerden kurulu olup fenoljik dönemleri farklı zamanlara geldiğinden yapılan gerek yetiştiricilik gerekse zirai mücadele çalışmaları farklı tarihleri kapsamaktadır.

Erkenci çeşitlerden kurulu olan 9 dekarlık entegre bahçede ilk hasat 05.05.2016 tarihinde başlamıştır. Hasat edilen ürünün ihracata gidiyor olması gerek üreticinin gerekse proje çalışanlarının yüzünü güldürmüştür.

Genel olarak devam eden bahçe kontrollerine yetiştirme sezonu süresince devam edilecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER