© Tarım Pusulası 2021

Sebzeleri 'bilgisayar' ile üretiyorlar

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde yüksek teknolojiye sahip seracılık faaliyeti yürüten bir firma Sıcak su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde sayıları hızla artan jeotermal seralar, kullandıkları teknolojiyle dikkati çekiyor.

Sıcak su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde sayıları hızla artan jeotermal seralar, kullandıkları teknolojiyle dikkati çekiyor. Ürünlerin dikiminden hasadına kadar geçen sürecin bilgisayar kontrolünde yapıldığı seralarda domates, biber, salatalık gibi ürünlere yalnızca hasat aşamasında insan eli değiyor.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde yüksek teknolojiye sahip seracılık faaliyeti yürüten firmanın üretim müdürü Ahmet Berkin Sarıefe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal seralarda kış aylarında da lezzetli sebzelerin yetiştirilebildiğini, bunun için de yüksek teknolojinin kullanıldığını ifade etti.

Kaynaktan çıkan sıcak suyla ısıtılan seralarda her bir ürün için uygun iklim koşulunun oluşturulması gerektiğini, bunun için de seraların içine meteoroloji istasyonları kurulduğunu belirten Sarıefe, anlık güneş, nem, sıcaklık ve rüzgar kaydını alan bilgisayarın domatesin ihtiyacına göre sulama, ısıtma ya da havalandırma yapabildiğini ifade etti. Sarıefe, şunları söyledi:

"Şartlardaki değişikliğe göre pencereler bir anda açılıyor veya yağmur başlıyor. İçerideki ortam, bitkinin en sevdiği şekilde düzenleniyor. Örneğin domatesin istediği bazı değerler var, bunları bilgisayara giriyoruz. Bilgisayar bu değerler çerçevesinde gerekli olan, bitkinin ihtiyacı olan ne ise onu veriyor. Yapay bir atmosfer oluşturuyoruz. Yıl bazında bakıldığında işlemlerin yüzde 90'ını bilgisayar yapıyor."

Bu seralarda yetişen ürünler yüzde 100 güvenli

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, jeotermal seralarda iyi tarım uygulamalarının yapıldığını, bunun insan sağlığı açısından güvenilir olduğunu belirterek, "Kışın domates yenmez gibi yanlış bir algı oluşturuluyor. Bu seralarda yetişen ürünler yüzde 100 güvenli. O kadar kontrollü bir ortam ki iklimlendirme var, arılarla döllenme var. İçerideki bütün şartları kontrol edebildiğiniz için ilaç kullanma oranı klasik tarıma göre çok daha az" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER