Sebze ve meyve fiyatlarına nisan karı zammı gelebilir
TarımTürkiye'deki sebze ve meyve fiyatları iklim durumuna göre her an değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Antalya'yı sel vurduğunda, Mersin'e dolu yağdığında İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde hemen bu durumun etkilerini pazar tezgahlarında görebiliyorsunuz.
Türkiye’deki sebze ve meyve fiyatları iklim koşullarından birebir etkileniyor. Öyleki Antalya’yı sel vurduğundan pazar’daki fiyatlar hemen yükseliyor. Esnafa ‘neden bu kadar zamlandı_ Geçen hafta bu fiyat değildi’ dediğinizde ise verilen cevap ‘Antalya’yı sel vurdu. Piyasada ürün yok’ oluyor. Şimdi ise Nisan ayında Türkiye’nin belli bölgelerine kar yağdı. Önümüzdeki hafta sebze- meyve fiyatları artarsa şaşırmayın nedini ‘nisan karı zammı’ olabilir.
Tabi bazı çifçiler ani değişen iklim olaylarına karşı önlem alıyor ama yeterli olmuyor. Örneğin Ordu’da yağan karla birlikte hava sıcaklığı sıfırın altında 3 dereceye kadar düşmüştü. Üreticiler fındık bahçelerinde gece ateş yakıp, dumanlama yöntemiyle zirai donun etkilerini azaltmaya çalışmışlardı.
ÜRETİCİ DUMANLAMA ÇALIŞMASI YAPIYOR
Türkiye'de yaklaşık 400 bin üretici 1 milyon 650 bin dekar alanda fındık üretimi yapıyor. Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta son yıllarda zirai don, küllenme gibi çeşitli hastalıkların çoğalmasıyla rekoltede azalma başladı. Dünya fındık üretiminin yüzde 78, ihracatının ise yüzde 76'sını elinde bulunduran Türkiye, yıllık ortalama 450 bin ile 600 bin ton arasında fındık üretiyor. Ordu ve Giresun'da 600 rakım üzerindeki köylerde başlayan kar yağışı üreticiyi tedirgin etmişti. Üreticiler, kar yağışına rağmen, don riskinin olduğu 600 rakım üzerindeki bahçelere giderek eski oto lastiklerini yakıp, don olayına karşı dumanlama çalışması yapmışlardı.
NİSAN AYINDA BİLECİK’TE KAR YAĞIŞI
Bilecik'in Bozüyük ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren kar yağmaya başladı. Şehir beyaz örtüye büründü.
İlginizi Çekebilir