Sazan yetiştiriciliği web semineri uzmanları ve girişimcileri bir araya getirdi
HayvancılıkEtkinliğin açılışında FAO Kıdemli Politika Uzmanı Sumiter Broca, “sazan yetiştiriciliği, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe özellikle kadınlar ve gençlere yönelik olmak üzere istihdamı artırmak için bir fırsat olarak ele alınmalıdır.” diye konuştu.
FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) bünyesinde geliştirilen “Orta Asya'da Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimi için Kapasite Geliştirme (FISHCap)” projesi kapsamında sazan yetiştiriciliği ile ilgili iki günlük bir çalıştay düzenlendi. Hacim olarak, diğer tatlı su balıklarıyla birlikte sazan üretiminin küresel su ürünleri üretiminin dörtte birine karşılık geldiği ve 2018 verilerine göre ekonomik olarak 62 milyar ABD Doları değerinde olduğu dikkate alındığında, çalıştay Orta Asya ve Avrupa’da sazan üretimini genişletmeye dönük fırsatları keşfetmek için yararlı bir platform sağladı.
Çalıştaya sekiz ülkeden akademisyenler, araştırmacılar, bakanlık personelleri, balık çiftçileri, balık çiftçileri derneklerinin temsilcileri ve yatırımcılar dahil olmak üzere 100'den fazla kişi katıldı. Çalıştay FAOSEC Ofisi tarafından, Çin Balıkçılık Bilimleri Akademisi Tatlı Su Balıkçılığı Araştırma Merkezi; Orta ve Doğu Avrupa'daki Su Ürünleri Merkezleri Ağı (NACEE); Romanya Balık Çiftçileri Derneği, Macaristan Szarvas'da bulunan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (HAKI); Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde düzenlendi.
Etkinlik, FAO Kıdemli Politika Uzmanı Sumiter Broca'nın açılış konuşmasıyla başladı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Moğolistan'dan katılımcılara seslenen Broca, sazanın sadece önemli bir besin kaynağı olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek üreme kapasitesine sahip olduğunu ve piyasada uygun fiyatlarda bulunabildiğini belirtti. Broca, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe, sazan yetiştiriciliğinin özellikle kadınlar ve gençlerin istihdamın artırılması için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Broca'nın ardından söz alan Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Türkiye'nin 2019 yılından bu yana üretimi desteklemek, yetiştiriciliği genişletmek, iç ve dış tüketimini artırmak amacıyla sazan yetiştiriciliğini desteklediğinin altını çizdi.
Toplantı sırasında uzmanlar, sürdürülebilir / sorumlu sazan yetiştiriciliği ve yönetimi, sazan beslenmesi gibi sazan yetiştiriciliğinin çeşitli yönlerine ilişkin kapsamlı bilgi ve deneyimler paylaştılar. Ayrıca katılımcılar, vaka çalışması oturumları sayesinde Çin ve Macaristan'daki sazan yetiştiriciliği uygulamaları hakkında bilgi edinme fırsatı buldular. Oturumları yöneten FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kıdemli Uzmanı Haydar Fersoy, sazan yetiştiriciliğindeki modern ve yenilikçi teknolojiler ile Avrasya'da sazan yetiştiriciliğinin ilke ve tekniklerinin çalıştay boyunca katılımcılarla paylaşıldığını söyledi.
Çalıştay hakkında kısa bir rapor da önümüzdeki günlerde katılımcılarla paylaşılacak.
FAO-Türkiye Ortaklık Programı Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.
İlginizi Çekebilir