© Tarım Pusulası 2021

Sarıgöl’de Üzüm Üreticileri Kooperatifleşti

SARIGÖL’DE ÜZÜM ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFLEŞTİ. ÜZÜMÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI.(

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri, üzümlerin daha iyi bir şekilde pazarlanması ve üreticilerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla Sınırlı Sorumlu Sarıgöl Merkez ve Mahalleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdu.
Yeni kurulan Sınırlı Sorumlu Sarıgöl Merkez ve Mahalleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından üzüm üreticilerini bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sarıgöl Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya
Sarıgöl Kaymakamı Çetin Kılınç, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Toy, Manisa Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürü Ferda Türker, Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Kooperatifçilik Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent. Dr. Nuray Cebeci, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Gıda Mühendisleri Ali Güler, Ahmet Candemir, Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Demran, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sınırlı Sorumlu Sarıgöl Tarımsal Kalkınma Koopretifi Başkanı Yusuf Tüfekçi, Tarım Kredi Koopertifi müdürleri, Alaşehir Meslek Yüksek Okul Kooperatifçilik bölümü öğrencileri ile üzüm üreticileri katıldı.
Toplantında konuşan Sınırlı Sorumlu Sarıgöl Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yusuf Tüfekçi, üzüm üreticilerinin her yıl yaşadıkları sorunların giderilmesi için kooperatifleştiklerini belirterek,’’Kooperatif olarak yaş ve kuru üzüm yapılacak. Askeri birliklere, hallere üzüm satışlarımız olacak. Sarıgöl’de ilk etapta kuru üzüm kurutma tesisi kurarak örnek olacağız ve her mahalleye de kurulması için çalışmalar yapılacak. Güneş enerjisi ile üzüm kurutma tesisleri için çiftçilerimize eğitimler verilecek. Soğuk hava depolarının çiftçi bazında kurulmasını önder olacağız. Kooperatif olarak uluslararası patent alarak pekmez, şıra, pestil, üzüm reçeli yapılarak marka olacağız. İyi tarım uygulamaları için önder olunacak ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. Yaş üzümde sadece Rus pazarına bağlı kalınmayacak, diğer ülkelere de bol üzüm satılmasını sağlayacağız. Üzüm satışlarında mutahasil makbuzu alınması ve belgelendirilmesi konusu çok önemlidir. Bu alışkanlığı kazandıracağız. Kooperatif olarak küçük paketlerde kuru üzüm hazırlatılarak tüm tarım kredilerde satışı yapılacak.’’dedi.
Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Kooperatifçilik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nuray Cebeci, kooperatiflerin önemini anlatarak, şöyle konuştu: "Mevcut kaynaklarımızı sıkı sıkı sarılmalıyız. Bu neyle olur mutlaka kooperatifle olur. Bu konuda bir çok atasözümüz vardır. ’Birlikten kuvvet doğar’, ’Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’ Çiftçilerimizin örgütlenmesi çok önemlidir. Bu heyecanın diğer Gediz Ovası’ndaki bağcılarımız da geçmesi gerektiğine inanmaktayım.’’
Sarıgöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Toy ise üzümde en büyük sıkıntının ilaç kalıntısı olduğunu belirterek, ’’Sarıgöl’de 192 bin dekarlık alanda tarım yapılmaktadır. Bu rakamın 90 bin dekarı üzüm bağıdır. İlçemizde 354 bin ton üzüm elde edilmektedir. Bu rakamın 130 bin tonu yaş olarak ihraç edilmekte geri kalanı kuru ve sumalık olarak değerlenmektedir. Geçen yıl üzüm bağlarımızın dekarından beş ton yaş üzüm alındı. Üzümde ve salamuralık taze bağ yapraklarında ilaç kalıntıları görüldü. Sorunu gidermek için de iyi tarım uygulamalarına geçilmelidir. Devlette destek vermektedir. Sarıgöl bölgede üzüm yetiştirmede ilk sıradadır. Ancak üzümlerini satamayan üreticilerimiz milyonlarca tutan üzüm paralarını alamadılar. Bunu önlemenin tek yolu kooperatifleşmekten geçmektedir.’’ dedi.
Üzüm üretimin en büyük sıkıntısının pazar bulmak olduğunu kaydeden Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Demran da "Dünyada 1 milyon 500 bin ton yaş üzüm piyasası var. Bunun karşılığı da 12 milyar dolar. Alkolde rakamlar daha yüksektir. 2014 yılında Türkiye’den 240 bin ton yaş üzüm ihracatı oldu. 180 bin tonu Rusya’ya yapıldı. Üzümün geleceği açıktır. Üzümde glikoz oranı yüksek olup, dünya artık mısır glikozundan kaçmaktadır. Sadece alkol için üzümden elde edilen gelir 40 milyar dolardır. Bakınız 60 bin ton iç piyasada, 40 bin ton alkolde değerlenmekte olup, 18 bin tonu da pekmez, pestil, pastalarda, hoşaflık değerlenmektedir. Ürünlerin en iyi değerlendirmenin yolu kooperatfiflerden geçmektedir.’’ diye konuştu.
Bilgilendirme toplantısın ardından üreticiler, konuşmacılara sorular yöneterek merak ettikleri konular hakkında bilgi aldılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER