Sarıbal: Çitçimize, Tarımımıza Sahip Çıkmalıyız
SiyasetCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
1996 yılında Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi (MST) üyesi 19 çiftçinin katledildiği günün Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü olduğunu anımsatan Sarıbal, “İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve gıda fiyatlarındaki aşırı artış tarımın ve çiftçinin önemini bir kez daha görmeyen gözlere göstermiştir. Neo liberal ekonomi politikalarının zarar verdiği en önemli kesim tarım ve çiftçilerdir. Çiftçimize dolayısıyla tarımımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
Tarım Politikaları ve Tarım Örgütleri’nden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal’ın mesajı şöyle:
“Bugün 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü. Kutlu olsun.
17 Nisan 1996 yılında Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi (MST) mensubu 19 çiftçi acımasızca katledildi. Olayın olduğu gün Meksika’da 2. Genel Kurulu’nu yapmakta olan uluslararası çiftçi kuruluşu La Via Campesina, 17 Nisan gününü Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü olarak ilan etti.
Tarım kesimi, neo liberal politikalardan en fazla zarar gören kesim. O yüzden çiftçi örgütlülüğü ve mücadelesi her zamankinden daha önemli.
Bütün dünya tarımın ve çiftçilerin önemini kabul etmiş ve buna göre politikalar oluşturmuştur. Ancak ülkemizde tarım kesimi her zaman göz ardı edilmiştir.
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve gıda fiyatlarındaki aşırı artış tarımın ve çiftçinin önemini bir kez daha görmeyen gözlere göstermiştir. Bütün dünyada gıda fiyatları düşerken, bizim ülkemizde tam tersi olmaktadır. Bunun en önemli nedeni örgütsüz bırakılmış ve devlet desteğinden yeterince yararlandırılmamış çiftçimizin üretim yapamaz hale gelmesidir. Açıklanan işsizlik rakamları da göstermektedir ki en büyük işsizlik tarım kesiminde yaşanmaktadır. Çiftçi tarlasını, bahçesini terk etmekte ve işsizler kervanına katılmaktadır.
ÇİFTÇİ KORUNMALI
Neo liberal ekonomi politikalarının zarar verdiği en önemli kesim tarım ve çiftçilerdir. Tarım serbest piyasanın insafına bırakılmamalıdır. Çiftçi hakları devlet politikalarıyla mutlaka korunmalıdır. Tarımsal üretimin önündeki engellerden biri olan girdi fiyatları mutlaka düşürülmeli, çiftçiler örgütlenmeli ve üretimin her alanında desteklenmelidir.
17 Aralık 2018’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 73. Oturumunda Köylülerin ve Kırsal Alanda Çalışan Diğer Kişilerin Haklarına İlişkin Bildirgeyi kabul etti. Bu bildirgenin ülkemizde hayata geçmesi için gerekli yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.
Bütün zorluklara rağmen üreten çiftçilerimizin 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Gününü kutluyorum. Yaşasın çiftçilerimiz.”
İlginizi Çekebilir