© Tarım Pusulası 2021

Sarıbal: Bursa'da İthal Hayvanlardan Dolayı Veba Salgını Var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal:Yaz aylarında ithal edilen büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon hastalığına şimdi de küçükbaş hayvanlarda görülen veba eklendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım Politikaları ve Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa'da ithal edilen küçükbaş hayvanlardan dolayı birçok ilçede koyun-keçi veba salgını olduğunu ifade etti.

Sarıbal yaptığı açıklamada; "İthal edilen keçi ve koyunlarda görülen veba hastalığı nedeniyle Bursa’nın birçok ilçesi karantinaya alınacak. Aldığımız bilgilere göre ithal edilen küçükbaş hayvanlarda hastalık bulaşması sonucu en az 55 hayvanın telef oldu.

Halk arasında Koyun-Keçi Vebası adı verilen Peste despetitsruminants (PPR) hastalığı koyun ve keçilerin, sığır vebasına benzeyen, yüksek ateş, göz-burun akıntıları, nekrotik-erosivstomatitis, diyare ve pnömoni ile karakterize bulaşıcı ve genellikle akut seyirli viral bir hastalıktır.

Hastalık görülen hayvanların nereden, ne zaman ve ne kadar ithal edildiği, hangi illere gönderildiği bilinmiyor. Ancak, Bursa’daki birçok ilçede küçükbaş hayvanın veba hastalığı taşıdığı bilgisini aldık."

İTHALATIN BİZİ GETİRDİĞİ NOKTA

İthal edilen hayvancılıkla hastalık geldiğini ifade eden Sarıbal: "2010 yılından beri milyarlarca dolarlık canlı hayvan ve kırmızı et ithalat ederek ülke hayvancılığını bitirme noktasına getirdik. 2010 yılından beri her yıl biraz daha fazla ithalat yaptık.

28 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2019 yılının sonuna kadar sıfır gümrükle kırmızı et ithalatı ve canlı hayvan ithalatı izni verildi.

İthalat politikası ülkenin tarımsal üretimini tehdit ediyor. Ülkemizde hayvancılık, uygulanan ithalat politikaları nedeniyle bitme noktasına geldi.

Anlaşılan sadece canlı hayvan ve kırmızı et ithal etmiyoruz, hastalık da ithal ediyoruz."

DENETİM NEREDE

Canlı hayvan ithalatında yeterince kontrollerin yapılmadığını ifade eden Sarıbal: "Burada can alıcı bir soru da var. Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı için çok sıkı denetimlerin yapılması gerekir. Oysa ülkemize ithal edilen hayvanlar ancak hastalıktan ölünce durum ortaya çıkıyor.

Daha önce Polonya’dan alınan etlerde, Bulgaristan’dan alınan küçükbaş hayvanlarda, son olarak da Kurban Bayramı öncesinde Brezilya’dan ithal edilen hayvanlarda şarbon görülmüş, bu da hayvanlar ölünce anlaşılmıştı. Benzer bir şey şimdi de Bursa’da görülüyor. İthal edilen küçükbaş hayvanlar ölüyor ve bunların hasta oldukları ancak o zaman anlaşılıyor.

O zaman sormak lazım. Bu hayvanların ithalatı için nasıl bir yol izleniyor? Nasıl bir ihale yapılıyor? Hangi firma ithal ediyor? Kim denetliyor? Neden bu hastalıklar önceden tespit edilmiyor?

Gelişmiş bir ülkede bu sorular ‘saçma’ kaçar, çünkü asla böyle bir ihtimal olmaz. Ama AKP’nin yönettiği ülkemizde bu sorular yerinde sorular ancak cevap verilmiyor. Çünkü insan sağlığı birilerinin geliri kadar önemsenmiyor maalesef." dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER