Sarıbal: Bunlar Geldiğinde Bu Topraklarda Bir Tane Hayvan İthalatı Yoktu
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2019 bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde CHP adına yaptığı konuşmada tarım bakanlarını eleştirerek; “Değerli milletvekilleri, burada, yine bir Bakan geldi; bakıyor ama, vallahi -bu Tarım Bakanlarını özel seçiyorsunuz- samimi söylüyorum, bakıyor. Yine "Zaten biz ilgili alanlarla ilgili bakan tespit etmiyoruz, başka alanlarla ilgili adamları oraya koyuyoruz çünkü bize talimat, ferman yukarıdan geliyor, o ne derse onu yaparız." diyorlar.”
BAKAN AZ ÇALIŞIR ÇOK KAZANIR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin sözlerini eleştiren Sarıbal: “Burada diyor ki: "Çiftçi çok çalışır, az kazanır." Biz de söylüyoruz, bu bakan da az çalışıyor, çok kazanıyor; enteresan bir durum var. Şunu söylüyor aynı zamanda, diyor ki: "300 tır et getirdik." İhale belli değil, kimin aldığı belli değil, hangi tarihlerde bu toprağa girdiği belli değil. "Bizim boğazımızdan mı geçti?" diyor. E, doğru, senin boğazından ne geçtiğini biz bilmiyoruz ama halkımızın boğazından o 300 tırlık etin geçmediğini kesinlikle biliyoruz.”
TARIM BAKANLIĞININ BÜTÇESİ AZALDI
Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 bütçesinin 2018 yılına göre düştüğünü belirten Sarıbal; “Değerli arkadaşlar, övünüyorsunuz "Şunu yaptık, bunu yaptık." diye. Şu tarımı biraz irdeleyelim, zaman çok hızlı geçiyor.
2018 bütçesi 760 milyar civarında. Buradan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman Bakanlığına toplam 36,4 milyar ayırmıştık geçen sene. Şimdi 2019 yılı bütçesi 960 milyar, yüzde 26 gibi bir büyüklük söz konusu ama bizim bütçemiz, iki bakanlığın toplam bütçesi -birleştirildi Orman Bakanlığıyla- 33,74 yani yüzde 7,4 civarında bir düşme var. Bu ne demek biliyor musunuz? "Ben tarımı bu topraklarda bitireceğim." demek. "Ben köylüyü sürüm sürüm süründüreceğim." demek. "Bu köylü artık üretmesin, kente gelsin; onun cebine ben sosyal yardımdan bir sigara parası, kapısının önüne de 2 çuval kömür koyarım, idare ederim. Ondan sonra bir bütçe yaparım, Diyanet İşlerine 6 bin adam daha alırım, öbür dünyada ona cennet ve arsa vadederim." demek. Çiftçinin geldiği nokta bu. O yüzden, bu bütçenin bir tarım bütçesi olmadığını açıkça paylaşmak isterim.”
TARIMSAL GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA ARTMADI
Ak Parti döneminde tarımsal gayrisafi milli hasılanın aslında düştüğünü ifade eden Sarıbal; “Yine paylaşıyorlar, diyorlar ki: "Tarımsal gayrisafi millî hasılada Avrupa birincisiyiz, 180-190 milyar." Soruyu şuradan soralım: Siz geldiğinizde neydi? Gayrisafi millî hasılanın yüzde 10'uydu arkadaşlar. Bugünkü parayla neye karşılık geliyor? 440 milyar olması gerekiyor eğer bir başarı öykünüz varsa gayrisafi millî hasılada tarımın. Oysa ne kadar? 180-190 milyardan bahsediyorsunuz. Hadi kuldan utanmıyorsanız, insanlardan sıkılmıyorsanız Allah'tan korkun. Öyle bir derdiniz yok yani gözümüzün içine baka baka yalan söylemeyi alışkanlık hâline getirdiniz.
Evet, değerli milletvekilleri, 2002'den bugüne kadar -bu bütçe kimin bütçesi anlayalım- tam 189 milyar dolarlık tarımsal ithalat var, 189 milyar dolarlık. 2018'i de ilave ediyorum buna değerli arkadalar ve tam 75 milyar dolarlık ham madde ithalatı var, 75 milyar dolarlık ham madde ithalatı. Ve ham maddede ithalat ile ihracat farkı 64 milyar dolar, 64 milyar dolar. Bu neye karşılık geliyor biliyor musunuz arkadaşlar, hatırlatayım, 2002'den bugüne kadar bu ülkenin toplumuna, bu ülkenin insanına, bu ülkenin halkına, bu ülkenin çiftçisine, köylüsüne, öğretmenine, öğrencisine ait olan ne kadar mal, mülk varsa sattınız, işte bu kadar özelleştirme gelirimiz var, işte bu kadar, işte bu kadar. Yani sadece bu ithalattan bize ciddi anlamda verdiğiniz zarardır bu.”
BİTKİSEL ÜRÜNLERİ İTHAL EDİYORUZ
Buğday, Ayçiçeği, Soya gibi tarımsal ürünlerin ithalat yolu ile karşılandığını açıklayan Sarıbal; “Diğer bir konu değerli milletvekilleri, bitkisel üretimden örnek vereceğim. Bakın değerli arkadaşlarım, buğday ithalatı 52 milyon ton, 52 milyon ton. Ödenen para 14 milyar dolar, 14 milyar dolar. Ayçiçeği, soya, soya küspesi, yağlı tohumlar ve türevlerinde toplam ithalat, arkadaşlar, 70 milyon ton, 70 milyon ton; petrolden sonra en fazla para ödediğimiz kalem.
Değeri ne kadar biliyor musunuz? 40 milyar dolar, 40 milyar dolar.”
İLK DEFA BU DÖNEMDE HAYVAN İTHALATI YAPILDI
Canlı hayvan ve et ithalatını eleştiren Sarıbal; “Bunlar geldiğinde bu topraklarda bir tane hayvan ithalatı yoktu, bir tek. Toplam 7 milyondan fazla büyükbaş, küçükbaş hayvan ithalatı yaptılar, 285 bin ton kemikli, kemiksiz et ithal ettiler, tam 7 milyar 330 milyon dolar ithalat yaptık arkadaşlar, 7 milyar 330 milyon dolar ve şöyle bir şey de söylüyorlar: "Meralar yerinde duruyor." Bakın arkadaşlar, 2002'den bugüne kadar bir tek metrekare mera alanı değişmemiş, 14,6. Bu ülkede büyük şehir olmamış, bu ülkede AKP iktidar olmamış, bu ülkede yollar, köprüler, rantlar, TOKİ'ler olmamış, ticaret alanlarını, saray alanlarını yapmamışlar, hiçbiri olmamış, meralar duruyor. Ya, Allah'tan korkun. 14,6 milyon hektar mera alanı 10 milyon hektara indi, 10 milyon hektara. Bu ne demek biliyor musunuz? Ot yoksa yem yok, yem yoksa et yok, süt yok arkadaşlar. Bu kadarı…”
ÇİFTÇİLERE BİR ALLAHI BIRAKTILAR
2019 bütçesinde çiftçiye destek verilmediğini söyleyen Sarıbal; “Bu bütçe çiftçinin bütçesi değil, bu bütçe AKP'nin yarattığı rant bütçesi, korku bütçesi ve açıkça, net söylemek gerekiyor, ciddi anlamda rantçıların bütçesi. Ama Friedrich Nietzsche şunu söylemişti: "Zenginler fakirlere sadece Tanrı'yı bıraktı." AKP de bu ülkede her şeyimizi aldı, toplumu yoksullaştırdı, onlara sadece öbür dünyada cennet ve elbette, şükür bıraktı ve elbette, bu işlerin bir çözümü var mı? Var değerli arkadaşlar, var, var, çözüm mutlaka var. Domuz eti yemekten korktuğunuz kadar kul hakkı yemekten korksaydınız bu ülke bu duruma gelmezdi. Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlük.” Dedi.
İlginizi Çekebilir